Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът премести кабинета си пред общината

В днешната слънчева сряда омбудсманът на Пловдив Борислав Стаматов изнесе за два часа кабинета си на открито пред общината. Пред фонтана на площад "Стефан Стамболов" общественият посредник разкри първата открита приемна за граждани.

Тя ще работи всяка сряда от 14 до 16 часа до края на ноември, разбира се, ако позволява времето. Ако инициативата е успешна, приемната може да работи и през други дни от седмицата. Планирано е тя да бъде подновена и през следващата 2023-та година. 

Бурната извънредна сесия на Общинския съвет забави пловдивския обществен посредник и той пристигна с малко закъснение за първата си открита приемна. За нея търпеливо чакаше пловдивчанин, дошъл за съдействие по личен проблем.

От пет години 68-годишният Борис Първанов се опитва да накара администрацията на район „Централен" да му обърне внимание. Той твърди, че от 2017 година търси съдействие от кметството за окастрянето на няколко опасни дървета около къщата му на ул. „Сан Стефано" №44. При една буря през 2018 година се наложило да идва Пожарната, тъй като дърветата бутнали керемидите на покрива. Нито районният кмет, нито еколозите в кметството се отзовали на многократните настявания да се направи санитарна сеч, разказва пловдивчанинът.   

Борис Първанов е трудноподвижен и пристигна пред общината с инвалидната си количка. И обяви, че се надява на някаква помощ при решаването на проблема с опасните дървета около къщата му. 

Обществения посредник на Пловдив Борислав Стаматов обясни, че срокът за реакция на институциите на сигналите на гражданите е месец, в някои случаи два месеца. Той посъветва пловдивчани да търсят в деловодствата на институциите, до които подават своите сигнали, дали имат отговори. В повечето случаи отговори има, но се губят по пътя до гражданите, заяви Стаматов. 

Той призова да се търси баланс на интересите на гражданите и управляващите, независимо кои са те.

Поста на омбудсман на Пловдив Стаматов заема вече седма година. Негова кауза е да докара институциите до хората. 

Такава е инициативата му за откриване на приемни на главната пловдивска улица. 

Репортажът по темата е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58