Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родителите на прегазеното момиче от Братаница се срещнаха с Иван Гешев



Днес родителите на убитото на пешеходна пътека 8- годишно момиче в село Братаница се срещнаха с главния прокурор Иван Гешев. 

Те отново поискаха полицаят Владимир Панайотов, осъден от Апелативния съд в Пловдив условно, да получи ефективна присъда, а главният прокурор ги информира, че присъдата е протестирана пред ВКС.

Иван Спасов, организаторът на протестите срещу присъдата на полицая Владимир Панайотов, обясни, че е изпратил писмо до всички институции  в държавата - МВР, президент, областен управител, министър- председател, но единствено от главния прокурор е получил отговор. "Исканията ни са за спешни промени в НК и НПК, защото с тези остарели закони за съжаление убийците на пътя се измъкват“, коментира Иван Спасов. 

Той обясни, че от Апелативния съд в Пловдив са посочили като мотиви за условната присъда добрата характеристика на Владимир Панайотов. „Още на 20-ти октомври присъдата е протестирана от Апелативна прокуратура Пловдив, днес ние с майката внесохме жалба до ВКС, така че много разчитаме държавното обвинение, които засега са единствените наши адвокати, да направят така че да има справедливост“, посочи още Иван Спасов.

Прокуратурата вече е обжалвала произнесената от Апелативен съд - Пловдив  условна присъда на Панайтов пред ВКС. Това, което е важно за българската прокуратура, е да се направи възможното и невъзможното да има справедливост за българските граждани, но трябва да има диалог между институциите, заяви след срещата Иван Гешев. 

Повярвайте ми не искате да знаете какво говорихме. Трябва да се решат причините, за да няма отново такива случаи. Българската прокуратура ще направи всичко възможно, за да се предотвратят тези убийства, но трябва да има диалог между всички институции в държавата, за да намалим престъпността, която залива цялото гражданско общество. Очакваме подкрепа от всички институции, да не гледат своя частен, корпоративен и политически интерес“, подчерта още Иван Гешев и допълни, че някои политически формации ги е страх от диалог с прокуратурата, защото нямат аргументи.

“Аз като майка не получих от Апелативния съд в Пловдив мотивите за условната присъда на убиеца на дъщеря ми. Вече след започването на протестите получих единствено един лист, без никакви мотиви. Нямах право да разбера защо убиецът на дъщеря ми е получил такава присъда. Това заяви Блага Калоферова, майката на убитата Моника, която днес щеше да навърши 9 години. 

Тя обясни, че едва преди четири дни е получила писмото от Апелативния съд в Пловдив. „Благодарение на Иван, организаторът на протестите, аз разбрах какви са мотивите за присъдата, каква е тази държава и кой реши, че нямам право да узная защо убиецът на дъщеря ми е получил тази присъда“, попита Блага Калоферова. Най-много случаи има на пешеходните пътеки, те нали са за нас, за да минаваме, по пътя не можем да минаваме, по тротоарите не можем да минаваме, по спирките ни блъскат, ние да не излизаме изобщо от вкъщи тогава, непрекъснато сме в страх да излезем навън“, коментира още майката на загиналото момиче и обясни, че първоначално Окръжният съд в Пазарджик е постановил 4,8 години присъда на убиеца Владимир Панайотов. „Нито аз, нито прокуратурата тогава обжалвахме присъдата, въпреки че прокуратурата обеща“, обяви още Блага Калоферова.

„Едно малко дете, спазващо закона, беше убито на пешеходна пътека. Един убиец е на свобода, едно семейство е почернено.  Очакваме  поне убиецът да получи ефективна присъда“, заяви бащата на Моника Марин Калоферов, бащата на Мони.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нови скандални разкрития в пловдивското СУ "Найден Геров"

Седем ученици са били извън България, а са записани като ученици в Средно училище „Найден Геров“ в Пловдив. Това сочи проверката на новата директорка Сашка Кръстева.  Уволниха училищен директор заради писани оценки на починала ученичка Тя съобщи, че за последната година 450 деца не посещават училището и това налага съкращения на..

публикувано на 26.06.24 в 12:04

Българският народ ще има достоен архипастир

„ Ние се молим Бог да благослови православния български народ да има достоен предстоятел на родната Българска православна църква .“ Това заяви Пловдивският митриполит Николай по повод предстоящия общоцърковен събор на 30 юни, който трябва да избере нов български патриарх. Владиката посочи, че " със сигурност изборът на патриарх, на..

публикувано на 26.06.24 в 11:47

Искам тази агония да приключи, заяви в съда Дебора

С думите „ Измина една година от случилото се, вече искам тази агония да приключи” Дебора Михайлова от Стара Загора коментира старта на четвъртото заседание по делото срещу нейния мъчител Георги Георгиев, което се гледа в Пловдивския районен съд.  Тя отново повтори очакването си процесът да се увенчае с максимална присъда за бившия охранител,  с..

обновено на 26.06.24 в 11:03

Променят достъпа до Спешното отделение на УМБАЛ "Св. Георги"

Временно от 27 юни се променя достъпът на пациенти до Спешното отделение на УМБАЛ “Свети Георги”- Пловдив, съобщават от лечебното заведение.  Промяната се налага заради строителни дейности, свързани с изграждането на многоетажния паркинг с хеликоптерна площадка към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив. За да достигнат Спешното отделение, всички..

публикувано на 26.06.24 в 09:23

Всички коловози на Централна гара ще бъдат обновени

П родължава ремонтът на Централната гара в Пловдив. Сега влаковете се движат по гаровите коловози от 5-ти, частично,  до 8-ми включително,  както и по челните коловози – от 1-ви до 4-ти. Това съобщи за Радио Пловдив директорът на пловдивското „Управление на влаковото движение и гарова дейност“ към Национална компания „Железопътна..

публикувано на 26.06.24 в 08:47