Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетните заплати трябва да се увеличат минимум с 13%

Служебното правителство внесе в Народното събрание т. нар. "удължен" бюджет 2022 година , което означава, че финансовата рамка, която сме имали в тази, ще продължи да се прилага и през следващата година. Синдикатите се обявиха "против" заради замразяването на доходите и запазване на минималната работна заплата от 710 лева.

За възраженията срещу тази практика и за рисковете, които чакат работещите, разговаря Паолина Комсалова с изпълнителния секретар на КНСБ - Ася Гонева в предаването "Точно днес" .

Според нейните прогнози, имайки предвид политическата ситуация, има сериозен риск в две посоки. От една страна може да се окаже, че това удължаване може да трае достатъчно дълго време, за да се окажем в много тежка ситуация. От друга- в рамките именно на този бюджет могат да бъдат направени големи "бели", като за пореден път е възможно да наблюдаваме предизборно наддаване и не можем да бъдем сигурни, че точно това, което влиза в Парламента с този законопроект, ще излезе в същия вид. 

"Това е втора година, която ще започнем без политика по доходите. Вярно е, че има известен ръст в частния сектор, но цялата бюджетна сфера, с изключение на образованието, беше оставена без увеличение на заплатите. Цялата система на бюджетно финансиране не получава нищо. Нашите искания бяха за ръст на минималната заплата до 850 лева, което е 50 % от средната работна заплата за полугодието на 2022 година"- каза Гонева.

Тя смята още, че компенсациите за битовите и небитовите потребители във връзка с цената на електроенергията е трябвало да бъдат обвързани с една дефиниция на енергийна бедност и да се таргетират най-засегнатите групи в обществото. Според Гонева е ясно, че от икономическия успех на предприятията зависят и доходите на хората, но не може държавата да е майка за едни, а мащеха за други и те да не получават никакви компенсации. 

"Нашето разочарование е много сериозно и ние ще продължим кампанията си и дори вече сме обявили с колегите от КТ "Подкрепа" национално протестно шествие, което ще проведем на 11-и"- обяви изпълнителният секретаря на  КНСБ.

По нейно мнение бюджетните заплати трябва да бъдат увеличени с минимум 13 %. 

Цялото интервю на Паолина Комсалова с Ася Гонева чуйте в прикачения звуков файл.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изход от кризата трябва да се търси във всички посоки

"Няма никакво значение кой е министър на вътрешните работи, ако той е излъчван от определени политически фигури или фигури, стоящи зад конкретни политици. Няма значение дали ще се казва Калин Стоянов или Стоян Калинов, а каква политика води. И ако този нов човек води старата политика да се толерират купувачи на гласове, мрежи, които контролират вот и..

публикувано на 26.08.24 в 11:30

Президентът одобри кабинета "Главчев 2", изборите ще са на 27 октомври

Димитър Главчев предложи  директора на Националната полиция Атанас Илков за служебен министър на вътрешните работи .  Илков ще замени на поста Калин Стоянов. Втората промяна в състава на Министерски съвет с министър-председател Димитър Главчев е външният министър . За него Главчев предлага поста да поеме Иван Кондов . Президентът Румен Радев..

публикувано на 26.08.24 в 10:18

Археологическото проучване под Бетонния мост приключва в срок

Приключват археологическите разкопки под Бетонния мост. Следващата седмица предстои междуведомствена комисия да посети обекта и да реши неговата съдба. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Петър Зидаров, който ръководи археологическия екип. „Това, което е най-впечатляващо със своите мащаби, е голямата масивна..

публикувано на 23.08.24 в 10:35
Иво Инджов

Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна

Понеделник е денят "Х", в който трябва да стане ясно дали ще има нов служебен кабинет отново начело с Димитър Главчев, а също и дали предсрочният парламентарен вот ще бъде на 27 октомври, или ще се отложи още във времето. Вчера президентът Румен Радев даде срок до понеделник Главчев да представи състав на ново служебно правителство. Ще се..

публикувано на 23.08.24 в 09:47

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06