Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Будителите днес увличат хората за вдъхновяващи каузи

Иво Тодоров
Снимка: програма "Христо Ботев"

Могат ли новите технологии да провокират жажда за нови знания и да ни обогатяват духовно - толкова успешно, колкото книгите?

„От сутринта в социалните мрежи хората се поздравяват с днешния празник, и това е много хубаво. Още по-хубаво е, когато това не е само един ден, а когато през цялата година ние сме ангажирани с темата, с идеите, собствени или на други хора, които създават каузи, работят за каузи, и то за неща, които вдъхновяват. Това е смисъл на будителството в днешно време – да работиш за вдъхновяващи каузи и идеи, за работа, която увлича голям кръг хора“, това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ Иво Тодоров, директор на Дирекция „Дигитални програми“ на БНР.


Той смята, че интернет дава алтернатива, дори и по отношение на книгите.

„Интернет може да бъде алтернатива. Има плюсове и минуси. Но алтернативата дава възможност, ако искаме да четем книжното тяло в традиционния му формат, но ако искаме можем да четем съдържанието си на телефон или друго устройсво – няма да пипаме хартиените страници, но ще потребим това съдържание“, каза още Тодоров.

Иво Тодоров припомни още, че интернет е дал големи възможности в трудните дни на пандемията от коронавирус.

„Будител на годината“ на БНР вдъхновява и увлича хора

Участниците в конкурса „Будител на годината“ тази година са впечатляващи личности. На тържествена церемония, която традиционно ще се проведе и излъчи на празничния 1 ноември БНР ще обяви "Будител на годината" за 2022 г. Събитието може да бъде гледано от 21 часа в дигиталните канали на БНР, Дир.бг и actualno.com, а на 2 ноември от 23:30 цялата церемония ще бъде излъчена по bTV. Слушателите на общественото радио изпращаха в продължени на три седмици номинациите за своите будители за 2022 г. Всеки ден до 29 октомври те имаха възможността да подкрепят със своят вот каузата на всеки един от десетте номинирани.Журито, избрало 10-те номинирани личности тази година е в състав: проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова.

Иво Тодоров заяви пред Радио Пловдив, че номинираните са вдъхновяващи личности.

„Те наистина са впечатляващи със своите лични истории, с отдадеността на това, което правят и идеите зад които застават. И въпреки трудностите, има хора, които не се отказват да преследват мечтите си. Това е нещо страхотно“, каза още Тодоров.

Цялото интервю с Иво Тодоров можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

36 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

36 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване..

обновено на 05.08.24 в 16:40

ПУ е домакин на международен семинар на българисти

Студенти и докторанти от 10 държави се включиха в Международния семинар на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който продължава до 10 август. Най-далечният участник е от страната на изгряващото слънце – Япония. Събира ги една обща страст - изучаването на българския език, историята и културата на страната ни. Темата на семинара е..

публикувано на 05.08.24 в 11:30

Носенето на маски при мръсен въздух е въпрос на манталитет

На фона на бушуващите през лятото пожари и замърсяването на въздуха в края на миналата седмица заради горящото депо за отпадъци в Цалапица говорим за здравната цена на мръсния въздух и знаем ли как адекватно да се предпазим в такива ситуации. Разговорът е с доц. Владимир Ходжев, началник на клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ „ Св. Георги“...

публикувано на 05.08.24 в 11:23

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел и това може да има непредвидими последици, а политическата война, която се води ще доведе до деструкция на демокрацията. Това коментира политологът Светлин Тачев след като стана ясно, че ИТН няма да сформират правителство и отиваме на нови парламентарни избори. Той подчерта, че не е..

публикувано на 05.08.24 в 11:07

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12