Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Показват ръкописните лекции на Димитър Димов в Аграрния университет

| обновено на 02.11.22 в 10:09

Изложба с 188 листа ръкописни лекции на проф. Димитър Димов ще се открие днес в библиотеката на Аграрния университет. Събитието е част от културния календар на Пловдив. 

Дигитализираните копия на лекциите са поставени в изложбени витрини, специално изработени от ПГ по дървообработване „Христо Ботев“. Те са осигурени от Национален литературен музей и къща музей „Димитър Димов“ с главен уредник д-р Милена Катошева, която ще представи и оригиналите, които ще могат да се видят на откриването.

Името на автора на „Тютюн“ е емблематично за историята на висшето училище, създадено преди 75 години като Агрономо-лесовъден факултет към Пловдивския държавен университет „Паисий Хилендарски“ през 1945 г. В края на 1946 г. Димитър Димов постъпва на работа във факултета и преподава „Анатомия и физиология на домашните животни“.

Настоящата изложба включва лекции на проф. Димитър Димов от преподавателския му период в Пловдив: План на лекции в 3 свитъка; Физиология на дишането; Физиология на кръвта и кръвообращението; Физиология на отделителните органи; Физиология на храносмилането.

Те намират своето достойно място в библиотеката на Аграрен университет, където през 2021 г., във връзка със 70 години от написването на романа „Тютюн“, една от читалните бе преименувана „Проф. Димитър Димов“.

Студенти от катедрата по животновъдни науки към университета ще направят съпоставка между плана лекции по анатомия и физиология на домашните животни, по който учат днес, с изработения от Д. Димов преди 76 години.

Ще бъде представен филм за Димитър Димов, отразяващ творческия му и преподавателски му период, докато е живял и работил в Пловдив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

4-ти ден продължава борбата срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещи огнища и очакваните високи температури обаче на място остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са били разположени няколко екипа на пожарната,..

обновено на 15.07.24 в 08:43

Пловдив събира на форум учители в чужбина

Пловдив е домакин на двудневен семинар за учители от българските училища в чужбина. Днес и утре в къща музей „Христо Г. Данов“, Стария град ще се проведе семинар на темата „Учителят зад граница между „Възрожденските“ предизвикателства и методическите решения“. Форумът се организира от екипа на Пловдивския университет „Паисий..

публикувано на 15.07.24 в 08:32

Министър Запрянов ще открие новата полоса в Граф Игнатиево

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще открие официално новата полоса за излитане и кацане в Трета авиационна база в село Граф Игнатиево. Той ще връчи Акт 16 на командира на авиобазата бригаден генерал Николай Русев. В рамките на церемонията ще се извърши пребазиране на самолети МиГ-29 от летище Пловдив, с което се подновява..

публикувано на 15.07.24 в 08:27

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24