Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт на маестро Емил Табаков с Пловдивската опера

| обновено на 03.11.22 в 08:26
Емил Табаков
Снимка: emiltabakov.com

Пловдивската опера открива новия симфоничен сезон с концерт на един от най-забележителните български музиканти - маестро Емил Табаков. Солист е изтъкнатият пианист професор Людмил Ангелов. В програмата са включени Брамс - Концерт за пиано и оркестър №1 и №2. 

Тази година маестро Табаков празнува 75-годишен юбилей. 

Завършва Музикалната академия в София със специалностите контрабас, дирижиране и композиция. Лауреат е на национални и международни конкурси – и като контрабасист (София), и като диригент („Николай Малко“, 1977, Копенхаген).

Диригентската му кариера започва през 1976 година от Русенската филхармония. Бил е диригент, главен диригент и музикален директор на Софийската филхармония, а също и главен диригент на Белградската филхармония. Оглавявал е и Симфоничния оркестър на Билкент, Анкара. От края на 2008 до края на 2015 е последователно директор на дирекция „Музикална продукция  и състави“ на Българското национално радио и главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР. Гостува сам и с ръководените от него оркестри в почти всички европейски страни, както и в САЩ, Австралия, Канада, Япония, Южна Корея, Сингапур, Тайван, Бразилия, Южна Африка, Иран и др.

Емил Табаков е автор на десет симфонии, концерти за оркестър, концерти за различни инструменти, Реквием по латински текст, камерни и солови произведения. Известният диригент е носител на престижни национални награди в областта на музиката – „Музикант на годината“ на БНР за 1992, „Мъж на годината“ на Международния библиографичен център в Кеймбридж, един от 100-те най-добри професионалисти според Международния библиографичен център за 2012. През 1997 е министър на културата в служебното правителство на Стефан Софиянски.

В звуковия файл можете да чуете интервю с маестро Емил Табаков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Панайот Панайотов открива изложба в Пловдив

Самостоятелна изложба с 56 графики и живописни творби открива художникът и преподавател Панайот Панайотов в новата зала на Дружеството на пловдивските художници, която е на бул. “Цар Борис  III Обединител” 153. Изложбата ще бъде представена от брат му – художника Тодор Панайотов. Панайот Панайотов е завършил Националната художествена..

публикувано на 24.07.24 в 06:46

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

обновено на 23.07.24 в 08:13

ГХГ показва картини на Георги Такев

Градска художествена галерия - Пловдив представя художника Георги Такев (1952 - 2022 г). Той е  малко познат у нас, но разгърнал своя талант главно в Германия, където прекарва голяма част от живота си. Изложбата е озаглавена "Завръщане" и е разположена са двата етажа в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър I“ №15) . Ще бъдат..

публикувано на 23.07.24 в 08:10

Преге - предаване за света на книгите, 20 - 26 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 2 0.07.2024г.  бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Дипти Капур. Ерата на порока. 686 стр., 6А, Orange  books2024. Джилиан Кантор. Призраците на миналото. 304 стр., ок. 5А, Плеяда, 2024. Роберта Грегорио. Капри завинати. 288 стр., ок. 4а, Ера, 2024...

публикувано на 22.07.24 в 12:55

ГХГ представя "Завръщане" на Георги Такев

Градска художествена галерия - Пловдив представя художника Георги Такев, малко познат у нас, разгърнал своя талант главно в Германия, където прекарва голяма част от живота си. Тя е озаглавена "Завръщане" и от 23 юли до 21 август 2024 г.    на двата етажа в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър  I “ №15)  ще бъдат изложени повече от..

публикувано на 22.07.24 в 11:24