Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маслена живопис на Евгений Петров в галерия Signa

Изложба живопис „Пътешествия на времето" на Eвгений Петров ще бъде открита тази вечер в пловдивската галерия Signa. В настоящата изложба художникът представя 24 платна маслена живопис, като слага акцент на природните красоти на България. Авторът изненадва  с реалистични творби, в които има малко тъга, но и позитивизъм, чрез оживяването на композициите със свежи детайли или цветни петна.  Галеристите пишат: „Един от известните пловдивски художници, който добива все по-голяма популярност и чиито творби непрекъснато се търсят в галерията ни. Представяме го за пети път от основаването ни.“

Евгений Петров е роден през 1969 г. в Пловдив. Завършва Художествената гимназия „Цанко Лавренов“ в града /1988 г./, а през 1996 г. - Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” - Факултет “Изобразително изкуство”, специалност ”Живопис” в класа на професор Н. Русчуклиев.

През 1997 г. е номиниран за млад автор на годишната изложба на Дружеството на пловдивските художници /ДПХ/, в който членува от завършването си.

От 2000 до 2006 г. живее и твори в САЩ. През 2001г. е приет за член на One Ear Sosiety там. От 2006 г. е член и на Съюза на българските художници – София. От 2008 да 2010 е в Управителния съвет на ДПХ .

През 2010 г. става съосновател на ART BOX 69. Има свое самостоятелно студио. С течение на времето е изработил свой разпознаваем стил на изобразяване, който допада много на почитателите му.

В периода от 1992 до 2022г. има над 36 самостоятелни изложби и множество участия в общи експозиции в страната и чужбина.

Негови картини са притежание на много частни колекции в САЩ, Русия, Белгия, Англия, Холандия, България, Франция и други страни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Димитър Павлов с първа самостоятелна изложба

Младият пловдивски художник Димитър Павлов открива първата си самостоятелна изложба в независимото пространство за изкуство Галерията. Чрез картините той представя различни етапи от развитието си като живописец – от началните години в Националната художествена галерия в София до последните няколко години. Творбите проследяват различни стъпки от..

публикувано на 27.06.24 в 12:56

Световни знаменитости и млади таланти в Епископската базилика

Фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща“ продължава с концерт в Епископската базилика „Световни знаменитости на една сцена с млади таланти“. В проявата ще участват американското сопрано Елизабет Поуп, пианистката Виктория Василенко и перкусионното дуо Аглея Канева и Александър Вичев. Според критиците Елизабет Поуп притежава бистрота на..

публикувано на 27.06.24 в 08:20

Бюджетът по проект "Мобилност" свърши

Община Пловдив спря приемането на нови заявления за индивидуални и групови пътувания натворчески килективи по проект „Мобилност“ поради изчерпване на финансовия капацитет. От началото на годината са одобрени и финансирани 19 проектни предложения на стойност 64 677,95 лева, което изчерпва гласувания за тази година бюджет.  Гласуваните от Общинския..

публикувано на 26.06.24 в 13:58

Мария Райчева гостува на галерия "Аспект"

С последна за сезона самостоятелна изложба галерия "Аспект" отново посреща талантливата художничка Мария Райчева - творец от най-младото поколение български живописци, но успяла вече да натрупа завидна творческа биография.  Тя е добре позната на пловдивската публика със своя личен стил, вплитащ в себе си импресионизма, постимпресионизма,..

публикувано на 26.06.24 в 09:18

Изложба на Анастасия Кметова в Градската художествена галерия

Възпоменателна изложба на известния български керамик Анастасия Кметова (1933 – 2021) ще бъде открита в Градската художествена галерия.  Изложбата под надслов “Силен дух в крехко тяло” е по инициатива на нейни близки и съдържа над 65 керамични произведения от различни периоди. Откриването е от 18 ч., а експозицията ще остане във залите за временни..

публикувано на 26.06.24 в 08:49