Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки четвърти в област Пловдив е с висше образование

149 хиляди, или всеки четвърти жител на област Пловдив е с висше образование, сочат данните на последното преброяване. В сравнение с предходното броят им е нараснал с с 5.8 процентни пункта. В регионален аспект най-висок е относителният дял на висшистите в град Пловдив - 35.2%, следват Родопи и Сопот, а най-нисък е в общините Раковски, Садово, Съединение и Калояново.

261 хиляди са хората със средно образование, като при две трети  от тях то е  професионално. Статистиката отчита продължаваща тенденция на намаляване на лицата с ниско или без образование. Завършилите само начално образование са 36 хиляди, 27 хиляди са го започнали, но не са го завършили.

Близо 5 000 жители на областта никога не са ходили на училище.

По общини- с най- нискът дял нискообразовани са Сопот, Хисаря и Родопи, а с най-висок общините Раковски, Кричим и Садово.

Намалява и делът на неграмотното население в пловдивска област, макар и само с 3 десети от процента. от 1.8% преди 30 години до 1.5 % при последното броене. Най-висок е относителният дял на неграмотните в Перущица, Лъки и Раковски, а най-нисък е в община Сопот.

Към момента на последното преброяване в 46% от наслението на областта е икономически активно. Аанализът на данните показва низходящ тренд на този показател от 1985- та година насам и към миналата година  той достига най- ниска точка, с близо 5 процентен спад.

Коефициентът за икономическа активност,  който е отношение на броя на икономически активните лица към населението в трудоспособна възраст за цалята област е 70.1%. Най-висок е в община Пловдив - 73.8%, , а най- нискък в Перущица - 60.7%.

Продължава тенденцията на повишаване на образователния статус на заетите лица. С висше образование са близо 38% от тях.

Най-много жители на областта работят в „преработваща промишленост“ 26.36%, следват заетите  „търговия; ремонт на автомобили“ 17.2%, и „държавно управление“ - 7.3% от всички заети.

Като безработни са се преброили близо 23 000 жители на областта. Почти половината от тях са със средно образование. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Денят на ашурето в Пловдив през 2023 г.

„Ден на ашурето“ пред Джумая джамия

За поредна година различни религиозни общности ще честват „Денят на ашурето“ пред Джумая джамия в Пловдив от 11,30 ч. Домакин на проявата е Районното мюфтийство с подкрепата на общината.  Жителите и гостите на града ще могат да опитат безплатно от вкусния десерт.  Поздрав към присъстващите ще поднесе групата за турски народни танци „Ачелия“ към..

обновено на 16.07.24 в 10:26

Учители по физическо, юристи и психолози най - желани в ПУ

2350 студенти вече са се записали в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. При първото класиране са запълнени 60% от местата държавна поръчка. От записалите се до момента 1927 ще се обучават по държавна поръчка, а 423 – срещу заплащане. Изцяло са запълнени местата за специалността „Славистика“, редовна форма на обучение, държавна..

публикувано на 16.07.24 в 10:25

Деца се обучават в лятна полицейска академия в Пловдив

Започва лятна полицейска академия за спорт и превенция в Пловдив. Тя ще бъде открита днес в двора на Комплекс за социални услуги „Олга Скобелева“. Детската академия е кампания, насочена към формиране на полезни знания и навици у подрастващите за безопасно поведение и справяне с различни житейски ситуации. Инициативата се осъществява в рамките на..

публикувано на 16.07.24 в 08:59

Изтеглят пожарните екипи от Средногорието

Напълно спокойна е обстановката в Средна гора при селата Иван Вазово, Михилци до Хисаря. През нощта не се е разгаряло ните едно огнище от пожарите, обхванали района през последните няколко дни.  Затова  започва изтегляне на екипите на пожарната , но на място за наблюдение остават доброволци от селата. Това съобщи пред Радио Пловдив главен..

обновено на 16.07.24 в 08:46

В Пловдив празникът на Св. Марина започва с литийно шествие тази вечер

Литийно шествие по повод храмовия празник на митрополитския храм „Света Марина“ в Пловдив ще тръгне тази вечер от катедралния храм „Успение Богородично“.  И тази година то ще бъде предвождано от копието на чудотворната икона на Света Богоридица Божигробска.  В шествието ще се включат свещеници от епархията и архиереи от Българската..

обновено на 16.07.24 в 08:46