Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще почувства ефект от изборите в САЩ през 2024 г.

"Тенденцията в междинните избори в САЩ е към смяна на мнозинствата в Конгреса и по-точно в Долната камара, където републиканците ще имат мнозинство. Остава да се види в какъв мащаб ще бъде то, но  от резултатите дотук се очаква то да бъде от 15 до 25 максимум конгресмени, което е отчетлива преднина. На кантар все още са резултатите за Сената, но засега се потвърждават прогнозите и социологическите сондажи преди изборите, които сочеха  точно такова развитие - преднина в Долната камара и фотофиниш  буквално за Сенат. Предстои да видим в чия полза". Това  заяви д-р Борислав  Цеков  от Института за модерна политика.

Републиканците загубиха сенаторския пост в Пенсилвания, но за сметка на това са на път да спечелят сенаторски пост в щата Невада, където досега сенаторът беше от Демократическата партия. 

По думите на д-р Цеков, крайният изход ще зависи от резултатите в щатите Аризона и  Джорджия, където е  сигурно, че на 6 декември ще има втори тур, тъй като нито един от двамата претенденти не  е достигнал 50%. От това ще зависи  коя от двете партии  ще има с един сенатор преднина. При  хипотеза, която не е особено вероятна,  Аризона може да бъде спечелена от републиканците и тогава мнозинството се решава независимо от случващото се в Джорджия.

"Иначе на щатско ниво се запазва доминацията на Републиканската партия, която в по-голямята част от САЩ държи изпълнителната власт  - 28 щата, а сега ще има и един повече или по-малко. Демократите остават с 22-ма.  Същото се отнася и за тези, които са изцяло червени.

 Има тенденция надясно, което означава, че по отношение на Федералния конгрес, ще бъде внесен баланс или сериозна спирачка на ляволибералните екстремизми, в които напоследък изпада Демократическата партия. А това ще бъде и спирачка за програмата на Джо Байдън. С мнозинство дори само в едната камара, републиканците ще сложат край на тази програма и без тяхно съгласие няма да може да мине нито една сериозна голяма политика".

Междинните избори са индикация за променените настроения. Около 70% от американските избиратели не харесват Джо Байдън и не са доволни от поетия от него курс в държавата.  Ако републиканците получат мнозинство в едната или и в двете камари, това ще означава край на т.н "климатична" политика, която водят демократите - орязването на редица разходи, които са изключително дискусионни, ще означава и стоп на  т.н.джендър-идеология, която демократите се опитват по всякакъв начин да прокарват през федералното законодателство. Ще означава и изостряне на отношенията между Конгреса и Белия дом, особено по темата за Украйна.  Това което се чува у нас, че щом републиканците вземат властта, те ще прекратят помощта, не е вярно. Военната и икономическата помощ ще продължат както и досега и ще бъдат в резултат на двупартийни решения."

В областта на законодателната власт и влиянието й върху икономиката, може да се говори през бюджета и данъчното законодателство. Там ще се направят мерки за охлабване на инфлационната спирала, известно понижаване на данъците и орязване на бюрократичните разходи. 

"Не бива да се пропуска голямата тема в САЩ за газо- и нефтодобива, шистовата газ, които бяха стигнали своя разцвет по времето на Тръмп, а Джо Байдън  буквално от първия си ден ги ликвидира и цените скочиха. Затова републиканците  готвят пакети със законодателни мерки"

Междинните избори няма как да се отразят върху политиката в България, освен като известно снишаване на част от  външнополитическите ни фактори, които едностранчиво обвързват действията си с администрарцията на Джо Байдън. Промяната като ефект у нас можем да почувстваме едва след президентските избори през 2024 година. 

Интервюто - звуковия файл:  


По публикацията работи: Веселина Пеева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12