Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет отменя решението за присъединяване на Белащица

На сесията решават закриване на инсинератора и повече пари за социалните трапезарии

| обновено на 10.11.22 в 09:00

Общинските съветници трябва да гласуват отмяна на решението си за присъединяването на село Белащица към община Пловдив. 

До тук се стигна след като областният управител Ангел Стоев върна решението като незаконосъобразно. Причината е, че съветниците са одобрили присъединяването на селото, преди подписите на жителите да бъдат проверени от Главна дирекция ГРАО. В мотивите си областният  посочва, че проверка в ГРАО, е показала недостатъчен брой подписи на хора от населеното място за да може Белащица да влезе към община Пловдив. От 490 подписа е имало 72 некоректни. Валидните са били 418 при нужни 436 за свикване на референдум. Според запознати обаче в Община “Родопи” преди дни е изпратен протокол от Главна дирекция ГРАО, според който подписката има нужните подписи, за да е валидна.

На сесията ще бъде разгледан и доклад за „Инсинератор - Пловдив”, създадена за изгаряне на медицински отпадъци, от който става ясно, че фирмата има да изплаща 255 558 лева задължения за данък сгради, такса смет. Също така дължи пари  на  Общината, както и натрупани задължения към персонала за осигуровки и доставчици. Докладът е внесен след като на предходна сесия съветниците решиха да ликвидират неработещия инсинератор. 

Предвижда се по време на сесията режийните разходи за храна в диетичните трапезарии на нуждаещите се пловдивчани да се увеличат от 1,65 лева на 2 лева на човек. Ресорният зам.-кмет Георги Титюков настоява да бъдат  осигурени от бюджета на община Пловдив през 2023 г. повече средства за 11-те диетични трапезарии, като увеличението е с над 161 000 лв. В диетичните столове в шестте района на града се хранят 1860 пловдивчани. 

Освен това се очаква да се вземе решение преовзвачите да се явяват на конкурс за 47 автобусни линии от областната и републиканската транспортна схема.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Стартират поръчките за новите сгради на три училища в Пловдив

Обществените поръчки за строителството на новите сгради на Математическата гимназия, СУ "Патриарх Евтимий" и ОУ "Княз Александър Първи", за които Община Пловдив спечели финансиране от МОН, ще бъдат обявени до десет дни. С изграждането им ще бъдат решени много наболели и стари проблеми на града, това заяви ресорният заместник-кмет Владимир Темелков...

обновено на 25.07.24 в 14:40

Съдът нареди ново общо събрание да реши ще има ли кариера над Горнослав

Административният съд в Пловдив задължи кмета на община Асеновград да насрочи и проведе ново общо събрание в село Горнослав. Административният съд гледа жалба на бивша кметица на Горнослав Решението идва, след като бившата кметица на селото Ели Корбетова заведе дело, в което твърди, че проведеното на 3 юли общо събрание е незаконно. На него..

публикувано на 25.07.24 в 14:39

Дърва за огрев пламнаха в Асеновград

Гараж до двуетажна къща горя около девет часа сутринта на ул. "Асен Карастоянов" в Асеновград. В района се образува гъст дим.  Два екипа от пожарната са потушили огъня за около 2 часа. При инцидента няма пострадали. От пловдивската пожарна уточниха, че в гаража са били струпани дърва за огрев и боклуци, които са пламнали. Съседи и пожарникари са..

публикувано на 25.07.24 в 11:52

Започна разширяването на детска градина "Буратино"

Заместник-кметът на Община Пловдив Владимир Темелков и кметът на район "Централен" Георги Стаменов дадоха старт на строителството на нов корпус и физкултурен салон на детска градина „Буратино“.  С новите помещения ще се увеличи капацитетът на детското заведение и то ще стане едно от най-големите в район „Централен“. Очаква се строителството да..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

Варна няма да обжалва решението на съда за акциите си в Панаира

Община Варна няма да обжалва решението на Софийския градски съд, който обяви за нищожно апортирането на акциите на Община Варна в Пловдивския панаир. Това написа във Фейсбук кметът на Варна Благомир Коцев.  Общината държеше 29% от дружеството „Международен панаир Пловдив“, част от „Пълдин туринвест“. Това означава, че акциите се връщат във Варна,..

публикувано на 25.07.24 в 11:00