Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връщаме се към началните проблеми на прехода

Снимка: личен архив


"33 години след 10 ноември 1989 година успяхма да се изправим пред началните проблеми на прехода-да спорим, да се караме и да воюваме за това дали имаме достатъчно добра евроатлантическа ориентация, да се опитваме с всички сили да докажем на партньорите си от ЕС и САЩ, че  сме достатъчно верни и последователни, да сме изправени пред изключително тежка инфлация и изобщо икономическа криза като в началните години на прехода-разбира се, без купоните и без проблема, че няма да има какво да си купиш, но с огромния проблем, че няма да има кой да ти изплати работната заплата и пенсията утре". Това коментира по Радио Пловдив политологът Татяна Буруджиева.

Според нея това, което България е успяла да постигне за 33 години е немного добре функционираща демокрация и криза в партийната и политическата система.
Коментирайки вчерашните политически срещи и разговори, сред тях и тази на представители на "Възраждане" с президента Радев, Татяна Буруджиева отбеляза, че партия "Възраждане" е много последователна в своите действия:
"С вчерашната среща те искаха да покажат две неща: едното е, че в парламента, вместо да се работи и да се води диалог наистина за съставяне на стабилно правителство, по-скоро се води една игра всеки да покаже, че ако въобще има бъдещо равителство, то ще изпълнява неговите приоритети. Стигнахме дори и до много парадоксалния случай "Продължаваме промяната", които казаха, че ще бъдат една много конструктивна опозиция, да се хвалят и да изтъкват как ГЕРБ са приели да изпълняват техните приоритети, което е, нали разбирате-нонсенс. Или сте опозиция, или сте в управление или подкряпате някакво управление, което ще изпълнява вашите приоритети".
Преобладаващите очаквания за успешно съставяне на правителство с третия мандат Татяна Буруджиева оцени така:
"Не бива да се заблуждаваме. Ако партиите гледат с надежда към третия мандат, това означава, че се водят доълнителни разговори, включително пдепролагам и с президента, за да е ясно на кого да връчи мандата, за да се реализира надеждата. Няма как една партия от третия мандат да направи правителство, ако другите партии не се разберат заедно с президента, разбира се".
По публикацията работи: Емил Костов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49