Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лечебното пеене като практика

| обновено на 14.11.22 в 13:58
Снимка: Личен архив

Магдалена Пискюлева е сертифициран арт терапевт, психолог, художник и изследовател на езика на рисунките, специалист по нейрографика от Варна. Тя е автор на книгите "Силата на седемте изкуства" и "Силата на четирите стихии". Изкуството е нейният начин да помага на хората. Най-прекият път към душата е творчеството, според нея. Чрез лесни арт техники, хората могат бързо да се възстановят от стреса и да намерят правилния за тях път към успеха. 

МАК картите и лечебното пеене са част от нейния арсенал за справяне с проблемите. В съботата, на 12-ти ноември, тя гостува в Пловдив, за да сподели с пловдивчани едно арт преживяване с рисуване, МАК карти и лечебно пеене. Магдалена Пюскюлева беше специален гост и в неделния „Шейкър“, за да разкаже повече за работата си с лечебното пеене и МАК картите. Картите са вид стимул за нашето въображение и провокация за асоциативното ни мислене.

„През стимула карта, ние можем да извадим и озвучим неща, които сме изтласкали и те са останали в нашето подсъзнание. Въпреки, че това не се гадателски карти, никога не е случайна картата, която сме изтеглили и нещата се подреждат спрямо настоящия момент. Има най-различни тестета карти, за травми, за двойки и други, аз ползвам от поредицата OH cards. Идеята е първо човекът сам да разтълкува картата, която му се е паднала, след това аз мога да му дам и друга гледна точка“, казва Магдалена Пискюлева.

Нейният опит показва, че всяко изкуство може да бъде психологична практика. Всяко изкуство въздейства балансиращо на определена чакра. Условието е да ни вади от зоната ни на комфорт. В първата си книга "Силата на седемте изкуства" тя описва този процес, плод на петгодишни изследвания.  

Лечебното пеене открива случайно, в тежък за нея момент, а в последствие разработва като практика. Като онова, което се търси по отношение на лечебното пеене е катарзиса, който обикновено преминава през плач. 

Още за лечебното пеене и МАК картите, чуйте в интервюто с Магдалена Пискюлева.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Славия" победи с 1:0 "Ботев" на старта на плейофите

"Славия" победи "Ботев" (Пловдив) с 1:0 като гост в мач от първия плейофен кръг на Първа лига за разпределение на местата от 7-мо до 10-о.  На "Колежа" единствения гол в двубоя отбеляза капитанът на "белите" Галин Иванов в 33-та минута. "Канарчетата" владееха топката в голяма част от двубоя, но така и не успяха да пробият отбраната на съперника. По..

публикувано на 27.04.24 в 21:28
ЦСКА отново ликува във Вечното дерби

ЦСКА се наложи с 3:1 над "Левски"

ЦСКА-София се наложи с 3:1 над "Левски" във второто дерби през месец април на стадион "Васил Левски". Така "червените" постигнаха дубъл над големия съ съперник след успеха с 2:0 на 7-ми април, който се игра пред много повече фенове. Улаус Скаршем, Джонатан Линдсет и Марселино Кареасо вкараха за тима на Стамен Белчев още през първото полувреме и..

публикувано на 27.04.24 в 18:56

„Алтер его” – стари хипари, поезия и трибют за Радой Ралин

Поредната годишнина от рождението на Радой Ралин ще отбележим в „Алтер его“ тази събота. Според паспорта на големия български сатирик – 101 години, а според свидетелството му за раждане – 102. „Порка мистерия!“, би казало алтер егото на водещия Петър Краевски – Краю Петровски, но дали ще го каже, ще разберете, ако ни слушате.  Апропо, докато..

обновено на 27.04.24 в 17:38

"Ботев" е домакин на "Славия" в първия кръг на плейофите

"Ботев" (Пловдив) посреща Славия в първия кръг на плейофите за местата от седмо до десето. Мачът е от 19:00 часа на стадион "Христо Ботев". „Жълто-черните“ ще имат едно наум и за предстоящия реванш в турнира за Купата на България срещу ЦСКА на 1-ви май. "Ботев" е седми с 44 точки, на една пред осмия ЦСКА 1948. Мачът пропуска наказания Самуел Акере..

публикувано на 27.04.24 в 10:36

Димитър Илиев подписа нов договор с Локомотив

Капитанът на Локомотив (Пловдив) Димитър Илиев преподписа с “черно-белите”, съобщиха официално от клуба. Новият контракт на Футболист номер №1 на България за 2019 и 2020 година е със срок до лятото на 2025-та година. В същото време  с тарши-треньорът Александър Томаш взе участие в честванията по повод 100 години Етър (Велико Търново). Наставникът на..

публикувано на 26.04.24 в 17:02