Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След опасния случай в Коматево започват проверки на шахтите по шосето

| обновено на 14.11.22 в 15:45

Теренът в Коматево с необезопасената шахта с отводнителна тръба, в която падна мъж и престоя цяла нощ, е общински, съобщи кметът на район Южен Костадин Язов. Мястото е необезопасено от 2018-та година, след като е приключил ремонтът на Коматевско шосе. Шахтата е част от сервитута на шосето, но все още не е предадена на ВиК. 

"Грешката е комплесна и е въпрос на решение, което трябва да се вземе към момента на предаване на обекта за експлоатация. Това трябва да го направи контролният орган - да огледа всички дейности, които трябва да бъдат обезопасени или зарити. Инвеститорският контрол е този, който установява всички редности или нередности, а строителният надзор се занимава само с процеса на изграждане само на сервитута на платното", коментира Язов.

Язов отново повтори, че е почти невъзможно сам човек да падне в тръбата и че най- вероятно е имало "чужда помощ".

Кметът на "Южен" съобщи, че полицията и Общинският инспекторат ще проверят двукилометровото трасе по протежението на Коматевско шосе за необезопасени дупки. Ако има такива,  те ще бъдат зарити. Само един сигнал за необезопасена дупка е постъпвал в районното кметството, но тя е била на телекомуникационен оператор.

Случаят гръмна в неделя сутринта, след като случаен минувач откри падналия и той бе изваден от екип огнеборци. 

По негови обяснения, предната вечер  мъжът се прибирал към дома си, но по пътя пропаднал в пластмасова тръба, оставена за отводняване. Инцидентът е станал близо до стадиона в  Коматево в Пловдив. Човекът е останал заклещен в голямата тръба близо 12 часа. Опитите да излезе сам се оказали неуспешни - тръбата е тясна, дълга и гладка, не успял. Мястото е отдалечено от жилищните постройки.

Виковете му за помощ са чути на сутринта от жена, разхождала кучето си. Тя е подала и сигнала за спасяването на човека

В акцията се включиха два екипа огнеборци, екип на Спешна помощ и ВиК. Теренът бе разкопан с багер от жител на квартала. След прерязването на тръбата мъжът бе изваден от спасителите.  Той се оказа  жив и здрав, само с леки охлузвания и силен уплах, констатираха спасителите. 


Галерия

Още от категорията

С поход на свободата, концерти и заря Пловдив отбелязва 3 март

По традиция стотици пловдивчани изкачиха Бунарджика, за да се поклонят пред славата на героите. Младите семейства бяха дошли с децата си на празника.  Тържественият ден започна с камбанен звън от катедралния храм "Успение Богородично", а митрополит Николай отслужи тържествена литургия.   Владиката каза в словото си на 3 март: "Денят,..

обновено на 03.03.24 в 16:08

Пазарджик празнува с молебен, поклонение и концерти

С поставянето на цветя на паметниците и паметните плочи на личностите, свързани с националноосвободителните борби, започнаха честванията на националния празник в Пазарджик.  Проявите за 146-тата годишнина от Освобождението на България  продължават с молебен за здраве и благополучие в църквата “Света Богородица”.  В центъра на града бяха..

обновено на 03.03.24 в 16:08

1000 души се спуснаха за 3 март със ски и носии на Пампорово

10 хиляди родолюбиви българи от страната и чужбина събра курортът Пампорово за Нациoнaлния празник и голямото ски спускане с носии.  Тази година събитието беше най-многолюдно от всичките му издания до сега, каза основният организатор Антония Каменичка: "Над 1000 души участваха тази година в самото шествие, а на плаца на "Студенец" - поне 10 000...

публикувано на 03.03.24 в 14:58

Паметник на загиналите във войните откриха в Крислово

Паметник на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война откриха в Крислово. 14 жители на селото са участвали във войните за Освобождение на България и са дали живота си за свободата на родината.  Това са подоф. Петко Йончев, Видол Вътов, Али Алиев, Марин Стойнов, Русин Бонов, Тодор Кацаров, загинали в Балканската война..

публикувано на 03.03.24 в 14:18

Родопската теснолинейка също отбеляза Националния празник

С празнична композиция от седем препълнени вагона БДЖ и Сдружение "За теснолинейката" отбелязаха Националния празник, разказват от община Велинград. Трите танцови клуба "Надежда", " Играорци" и "Елица" посрещнаха малкото влакче с български хора, настроение и музика. Десетки посрещачи с националния трибагреник изпълниха гара Велинград...

публикувано на 03.03.24 в 13:34