Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Европейския ден на музикотерапията

Снимката е иолюстративана.
Снимка: платформа.bg

На 15-и ноември отбелязваме Европейския ден на музикотерапията. Той се чества от 2014 година по инициатива на Европейската конфедерация по музикотерапия. 

Христина Йорданова разговаря с Елена Кумчева – музикотерапевт от Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални потребности в Пловдив. Каква е същността на метода, какво е благотворното му влияние върху човешката психика и как ще бъде отбелязан Европейския ден на музикотерапията бяха темите на интервюто.

Музикотерапията е терапевтична работа, свързана с хората - тяхното психично и физическо здраве през музикалното изкуство. Води своето начало от дълбока древност, а днес е все по-приложима при модерните похвати на психолозите.  Тя е ефективна за всеки човек, а в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални потребности се използва изключително за работа с деца със специални потребности. 

Активностите през ритъм, движения и мелодия помагат при когнитивното и физическо развитие. 

Позлите при децата са развиване на способностите за реакция към околната среда. 

"Много от тях идват толкова вглъбени и откъснати от света, че първото, което постигнахме, е докосване един до друг - първата усмивка, първия допир,  първия поглед. Следват и други реакции, с които ние като хора градим контакта между ни" - каза Елена Кумчева. 

Хора с генерализращи растройства се повлияват особено добре от музикотерапията. Откъсването от прекия контакт е изключително вредно и деструктивно за хората с подобни състояния. 

По повод Деня на музикотерапията има редица събития през целия месец ноемрви. 

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални потребности в Пловдив се организират сесии както за деца, така и за родители. 

Цялото интервю на Христина Йорданова с Елена Кумчева може да чуете в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ПУ е домакин на международен семинар на българисти

Студенти и докторанти от 10 държави се включиха в Международния семинар на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който продължава до 10 август. Най-далечният участник е от страната на изгряващото слънце – Япония. Събира ги една обща страст - изучаването на българския език, историята и културата на страната ни. Темата на семинара е..

публикувано на 05.08.24 в 11:30

Носенето на маски при мръсен въздух е въпрос на манталитет

На фона на бушуващите през лятото пожари и замърсяването на въздуха в края на миналата седмица заради горящото депо за отпадъци в Цалапица говорим за здравната цена на мръсния въздух и знаем ли как адекватно да се предпазим в такива ситуации. Разговорът е с доц. Владимир Ходжев, началник на клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ „ Св. Георги“...

публикувано на 05.08.24 в 11:23

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел и това може да има непредвидими последици, а политическата война, която се води ще доведе до деструкция на демокрацията. Това коментира политологът Светлин Тачев след като стана ясно, че ИТН няма да сформират правителство и отиваме на нови парламентарни избори. Той подчерта, че не е..

публикувано на 05.08.24 в 11:07

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12

Седем пъти са завишени нормите за ФПЧ във въздуха над Пловдив

Значително превишаване на нормите на фини прахови частици е регистрирано във въздуха в Пловдив, съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване в Община Пловдив Иван Стоянов, който и в момента е на мястото на пожара в Цалапица. Данните от измерванията на мобилните станции показват концентрация от 350 mg/m³ ФПЧ 10, съобщават от община..

обновено на 02.08.24 в 11:44