Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отбелязваме Европейския ден на музикотерапията

Снимката е иолюстративана.
Снимка: платформа.bg

На 15-и ноември отбелязваме Европейския ден на музикотерапията. Той се чества от 2014 година по инициатива на Европейската конфедерация по музикотерапия. 

Христина Йорданова разговаря с Елена Кумчева – музикотерапевт от Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални потребности в Пловдив. Каква е същността на метода, какво е благотворното му влияние върху човешката психика и как ще бъде отбелязан Европейския ден на музикотерапията бяха темите на интервюто.

Музикотерапията е терапевтична работа, свързана с хората - тяхното психично и физическо здраве през музикалното изкуство. Води своето начало от дълбока древност, а днес е все по-приложима при модерните похвати на психолозите.  Тя е ефективна за всеки човек, а в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални потребности се използва изключително за работа с деца със специални потребности. 

Активностите през ритъм, движения и мелодия помагат при когнитивното и физическо развитие. 

Позлите при децата са развиване на способностите за реакция към околната среда. 

"Много от тях идват толкова вглъбени и откъснати от света, че първото, което постигнахме, е докосване един до друг - първата усмивка, първия допир,  първия поглед. Следват и други реакции, с които ние като хора градим контакта между ни" - каза Елена Кумчева. 

Хора с генерализращи растройства се повлияват особено добре от музикотерапията. Откъсването от прекия контакт е изключително вредно и деструктивно за хората с подобни състояния. 

По повод Деня на музикотерапията има редица събития през целия месец ноемрви. 

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални потребности в Пловдив се организират сесии както за деца, така и за родители. 

Цялото интервю на Христина Йорданова с Елена Кумчева може да чуете в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Сопот приключва годината с 9 милиона лева дългове

Сопот е една от четирите общини в България, които нямат гласуван бюджет за тази година. Заради това към момента новото местно ръководство използва проектобюджета за 2023-та, входиран от предишното управление, като се стреми да компенсира дефицита от 3.1 млн. лв., съобщи кметът Станислав Стоенчев на пресконференция. Той е заварил при встъпването..

публикувано на 08.12.23 в 16:26

Програмите в началния етап водят до натрупване на дефицити

Учебните програми в началния етап трябва да се преосмислят, тъй като те водят до натрупване на дефиците в учениците, които продължават до 7-8 клас, а понякога и до 10-12 клас.  Това коментира  Юлиян Петров, който ръководи синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, дни след като станаха ясни лошите резултати на българските ученици от изследването..

публикувано на 08.12.23 в 16:03

Безкрайно кратко е времето за промените в Конституцията

Днес е т. нар. второ първо четене , след като през октомври не бяха събрани 180 гласа сред народните представители. Беше необходимо да се изчака двумесечният период и днес отново беше подложен на първо гласуване в зала тексът на Конституцията. Това заяви пред Радио Пловдив правният експерт от Института за пазарна икономика Иван Брегов . Той уточни,..

публикувано на 08.12.23 в 16:02

Да помогнем на Мария от Пловдив!

Деца, родители и треньори от Пловдив застават зад благотворителна кауза в подкрепа на Мария. "Коледно време е вълшебно, искаме участията ни да бъдат с тематика: "Помогни"!", казва треньорката Нина Христозова.  Основателят на "Нина Спорт Академи" добави: "Ние силно вярваме, че по Коледа чудесата се случват! Дано бъде положителен изходът за..

обновено на 08.12.23 в 11:28

Скандалите в правителството държат здраво сглобката

Скандалите в правителството държат здраво сглобката и благодарение на тях управлението постига основни параметри, като бюджет, който увеличава социалните плащания, справя се с овладяването на инфлацията и подготвя страната ни за една от целите – влизането в еврозоната. Тази теза защити политологът Ружа Смилова в предаването „Точно днес“ на..

публикувано на 08.12.23 в 11:11