Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората в Каравелово още чакат парите от дарения

Малчуганите от закритата детска градина в селото пътуват всеки ден до Карлово

| обновено на 15.11.22 в 16:03

Пламен Николов е самотен баща на 6-годишно момче, заедно със сина си живее в пострадалото от наводнение село Каравелово. Заради бедствието детската градина в селото втори месец е затворена, тъй като е пострадала от наносите и водата, а детето всеки ден пътува десетки километри от и до Карлово. 

"Синът ми беше много стресиран в първите дни, но е контактен и бързо се привърза. Въпреки това всекидневните пътувания и новите хора и неща му влияят зле, разсеян е. Най-добрият вариант за него е да остане на градина в Каравелово, където познава всички и се разбира добре с учителките", смята бащата.

Пламен Николов допълва, че няма собствен автомобил, а фирма извозва децата до ДГ "Гина Кунчева" в Карлово. "След като се прехвърлим на детска градина в Богдан обаче, все още не е ясно ще има ли кой да ги извозва до там", споделя притеснен бащата.

По думите му, сградата на детската градина отговаря на всички изисквания, иска само лек ремонт и може отново да се използва от децата на Каравелово.

Албена Бонева от Обществения съвет в Каравелово обясни, че повече от 2 месеца след наводнението пострадалите все още не са получили средства да възстановят щетите от наводнението.

"След няколко заседания в крайна сметка постигнахме разумно решение за критериите, по които да се разпределят дарените средства. То ще се разгледа на извънредна сесия на ОбС утре. Ако бъде прието, те ще се разделят на 5 групи", обясни тя. 

Албена Бонева уточни, че 10 % от събраните дарения отиват за най-тежко пострадалите с разрушени или подлежащи на разрушаване домове, 8 % - за 15 имота в тежко състояние, които обаче подлежат на основен ремонт. 71 % са разпределени за 188 домове със средни и по-леки щети и 11 % - за 50 къщи, които са по-леко пострадали от наводнението. 

"Тези суми няма да свършат изцяло работа на хората, но все пак е помощ преди зимата", каза тя.

До ден-днешен безплатни дърва за огрев още никой в Каравелово не е видял. Закараха се дърва на известен брой хора, но те са приближени до властта, допълни Албена Бонева. 

Детската градина в с. Каравелово е може би най-пострадалата обществена сграда от опустошителните наводнения през септември.  Затова бе взето решение на ОбС за закриване на градината там, а групата деца от селото да се пренасочи към забавачката в близкото с. Богдан, заяви зам.- кметът на община Карлово Антон Минев. 

По думите му, тепърва се работи по проблема с осигуряването на транспорт за децата и от следващата седмица те ще бъдат извозвани до Богдан.  Все пак  разстоянието между двете съседни селища е само около 2 километра, коментира Антон Минев. Той увери, че  след пълното ремонтиране на детската градина в Каравелово, тя отново ще приеме децата от селото.

По въпроса за разпределянето на събраните дарения за пострадалите от наводненията хора и семейства, зам.-кметът на Карлово отново подчерта, че конкретната процедура е в отговорностите на Обществения съвет, който  отговаря за тези пари. Категоричон обаче преводите ще стават по банков път и затова апелът към всички очакващи тези помощи, да имат банкови сметки. 

Последните подробности предстои да бъдат уточнени на заседание на Обществения съвет в сряда, 16-ти ноември, уточни Антон Минев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57