Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

300 вида вина от 45 производители на 14- тото "Дефиле на младото вино"

Фестивалът „Дефиле на младото вино“ ще се проведе за 14 път на 25 ,26 и 27 ноември в Стария град на Пловдив. 

Участниците в тазгодишното му издание бележат ръст с 15 % и са 67, от които 45 винопроизводители, 20 производители на храни и продукти и  две съпътстващи фирми.

Дегустацията на над 300 вина ще се осъществява в седемнадесет локации в Стария град, а богата  съпътстваща програма от културни събития и забавления ще допълнят най-дългоочаквания винен празник под тепетата. Това съобщиха на пресконференция организаторите на фестивала – „Съвет по туризъм – Пловдив“, Община Пловдив и Университета по хранителни технологии в града. 

Според зам.-кмета Пламен Панов в годината, в която Пловдив бе обявен за „За най-добра винена дестинация в Европа за 2022“ се очаква ръст на туристите и засилен интерес към  фестивала, който има принос в спечелването на приза. 

От своя страна Любозар Фратев, председател на „Съвета по туризъм“ допълни, че традицията при откриването ще бъде спазена и фестивалът ще стартира в 13 часа с „Дионисиево шествие“ и танците на ансамбъл „Тракия“ от площада пред Община Пловдив по главната улица. Час по-късно на ул. "Съборна" бог Дионисий ще отвори първата бъчва младо вино - реколта 2022 година на златен медалист от предходното издание.

Предедателят на дегустационната комисия доц. Христо Спасов поясни, че отличените вина и тази година ще са в три категории – млади вина за бърза реализация, млади вина от последна реколта и плодови вина.

Дефиле на младото вино 2022 се провежда под патронажа на Министерство на туризма и за първа година с подкрепата на Министерство на замеделието, а двамата ресорни министри – Илин Димитров и Явор Гечев ще открият фестивала.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите - разговор за морала

Преизвестно е - зад всяка криза стои моралът. А какво е моралът?  Илия Кожухаров, Петко Атанасов и отец Радослав Паскалев разсъждават в "Срещите" тази събота.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е!

публикувано на 26.04.24 в 10:15

Показват филми с "Поглед към другия"

Петдневна филмова поредица „Поглед към другия“ ще бъде представена от днес в Пловдив .  Международната селекция от киноразкази е инициатива на Гьоте институт - България  и сдружението „Арте Урбана Колектив“ и ще бъде показана в Лъки – Дом на киното. Програмата включва късометражни, документални и игрални европейски заглавия, както и..

публикувано на 26.04.24 в 06:37

Изложба на Александър Христев в галерия "Пловдив"

Дружеството на пловдивските художници представя изложбата „Палитра Европа“ на живеещия във Франция творец Александър Христев в галерия „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет. Роденият през 1976 г. в Париж художник учи в реномирани частни училища в града, като след колежа посещава Екол  ПЕНИНЕНГЕН, Екол де ВОЗ АР, Ателие по живопис Де ла Вил..

публикувано на 26.04.24 в 06:29

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25

Сборникът с разкази "Баба" събира респект и благодарност

На книжния пазар излезе сборникът с разкази "Баба". Той ще бъде представен  от Кремена Димитрова  в „Петното на Роршах“ на 30 април.  Книгата включва разказите на хора от най-различни сфери и професии на живота, които разказват за своите Баби. Незабравимите си истории  споделят писател, психолог, журналист, рекламист, режисьор и актьор. Сред..

публикувано на 25.04.24 в 08:01