Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществената поръчка за почиствене на Марица на трети поправителен

Община Пловдив обяви нова обществена поръчка на стойност 1 милион и 249 хиляди лева за неотложно и предаварийно почистване на коритото на река Марица. 

Крайният срок за подаване на офертите изтича на 15 декември, а на 16 декември те ще бъдат отворени. До седмица след това трябва да бъде обявен победител, което на практика означава, че ако няма обжалване, почистването ще започне едва по Коледните празници.

Спешните дейности се налагат заради компрометирани участъци на съществуващите подпорни стени по двата бряга на реката, на територията на Пловдив и наличие на дървесни видове, които не позволяват безпрепяственото преминаване на високите води, а това намалява проводимостта им.

С цел превенция на риска от наводнения в спешен порядък трябва да се почисти коритото на р. Марица в участъците от ЖП моста до моста на бул. „Васил Априлов“; от моста на бул. „Васил Априлов“ до моста на бул. „Руски“,  от моста на бул. „Руски“ до пешеходения мост на Панаира, а също и от моста „Адата“ до заустването на р. Пясъчник.

Припомняме, че на 27 октомври Агенцията за обществени поръчки спря заданието на община Пловдив за спешно почистване на река Марица.

Мотивът беше, че с избора на  процедурата -  договаряне без предварително обявление, възложителят е възпрепятствал осигуряването на свободна конкуренция на най-широка основа, обезпечаваща подаването на реално изпълними и конкурентни предложения, като по този начин допуска нарушение на основните принципи, залегнали в Закона за обществените поръчки, пише в решението на АОП. 

Вторият мотив на агенцията за спряната поръчка беше, че при избраната процедура - директно възлагане на почистването на Марица на фирма ПИМК заради неотложност, липсва база за сравнение, за да може да бъде избрано икономически най-изгодното предложение. 

Още една поръчка за чистене на коритото на реката бе обявена през 2021 година. Тя също беше за директно договаряве и спряна от АОП след сигнал на ДБ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Двата чешки хеликоптера за борба с пожарите са на летище "Пловдив"

Двата хеликоптера от Чехия кацнаха на летище Пловдив. Те ще се включат в борбата с огъня утре, тъй като полети се извършват в светлата част на денонощието, съобщи в ямболското село Воден главният секретар на МВР гл. комисар Димитър Кангалджиев. Стоянов: Ситуацията във Воден започва да се овладява, работи се по обезопасяване на 2 съседни села Вчера..

публикувано на 17.07.24 в 21:18

Дълго поле е новата огнена точка в община Калояново (обновена)

Малко след 21 часа бе отворен пътят за Карлово в района на калояновското село Дълго поле. Той бе затворен заради задимяване преди разклона за гара Калояново, причинено от пожар на стърнища от двете страни на пътя и около жп   линията. Огънят е локализиран от два противопожарни екипа.  Близо два часа движението към Карлово се отбиваше през село..

обновено на 17.07.24 в 20:03

Изправят пред съда брутален домашен насилник

Районна прокуратура – Пловдив предаде на съд 30-годишният Цветомир Пенков, обвинен в домашно насилие над 24 годишната Ванеса, с която се живели на семейни начала и имат едногодишен син.  Случаят стана известен в началото на годината, когато жената бе приета в болница след брутален побой с множество тежки травми по лицето и тялото, сред които..

обновено на 17.07.24 в 20:02

Потушен е пожарът край Стрелча, над Сестримо е локализиран

Пожарът край Стрелча е напълно изгасен , съобщиха от МВР - Пазарджик.  В късния следобед бяха потушени последните локални огнища, но дежурни екипи на пожарната ще останат на дежурство през цялата нощ.  Доброволци и служители на гоското стопарство също ще останат на място. Огънят бушува две денощия, изгоряха около 400 декара горски площи. Пожарът,..

публикувано на 17.07.24 в 20:00

Овладяха пожара край Отец Паисиево, няма опасност за Пролом

Пожарът около село Отец Паисиево, община Калояново, е почти овладян. Няма опасност за здравето и къщите на местните хора. Тежка техника активно работи по гасенето на огъня в гората, където теренът е пресечен. „Огнището е заобградено от изток, юг и запад с просеки и така на практика трябва да наблюдаваме през нощта огънят да не прехвърля тези..

обновено на 17.07.24 в 17:22