Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как работи Комплексът за социални услуги "Св. Георги"?

Снимка: БНТ

Сигнал за нередности в Комплекса за социални услуги "Свети Георги" постъпи в Радио Пловдив. Управлението на социалните услуги в комплекса се извърша от фирма "Соник Старт" ООД. Това става от 1 февруари 2022 г. с публично оповестен конкурс без спазване на Закона за социалните услуги за публично обсъждане и взимане на решение от Общинския Съвет - Пловдив, твърди бившият служител на комплекса Цветан Докторов.

Той пише: "На основание - Чл. 25, ал. 1  от Закона за социалните услуги настоявам Общински Съвет - Пловдив да започне процедура по прекратяване на договора между общината и подписалата фирма - договор за управление на социалните услуги в комплекса." По думите му смяната на управлението води до намаляване на качеството на социалните услуги за хора с увреждания в Община Пловдив.

Цветан Докторов е работил до началото на юни като културтерапевт в комплекса. Той внася поредица жалби до институциите за нередности в обслужването на младежите в комплекса, след като от общината услугите пое нов доставчик на социални услуги. 

Веселина Ботева, директор на Дирекция "Социална политика" заяви пред Радио Пловдив, че комплексът работи много добре в последните месеци, като е удължено работното време, до 17 часа. Ботева посочи, че капацитетът вече е за 45 човека, има и поставено видео наблюдение, за да се гарантира качеството на услугите. Тя категорично отрече обвиненията на Докторов, че не е спазен ЗСУ. 

Инспекция по труда Пловдив започна и приключи административно - принудителна процедура срещу доставчика на социални услуги, поел управлението на КСУ "Свети Георги" - Пловдив, след сигнали на Докторов.

От протокола на Инспекцията по труда става ясно, че има нарушения на трудово-правните отношения от новия доставчик. Атанас Чернаев, директор на Инспекцията по труда в Пловдив коментира проверката: "Имаме констатирани четири основни нарушения на трудовото законодателство. Те касаят неспазване на работното време, допълнителен отпуск на служителите, който не е обозначен, нарушаване на оценките за риска на работните позиции, липсват лични предпазни средства и облекло на работещите."

Инспекция по труда Пловдив наложи предписания към фирмата. В срок до края на годината те трябва да бъдат изпълнени, в противен случай ще бъдат написани актове за имуществени санкции. От община Пловдив поясниха, че ще отстранят нередностите. Сред първите пропуски са тези, че служителите ще работят по 7 часа с хора с увреждания, но ще им се заплаща за 8 часа.

Бившият служител съобщи днес, че ще започне процедура по изясняване и обвиняване в умишлена безстопанственост към Районна Прокуратура Пловдив.

По рано този месец заместник-кметът Георги Титюков отхвърли твърденията, че управлението на Комплекса за социални услуги „Свети Георги“ е дадено на частна фирма, в нарушение на член 25, ал.1 на Закона за социалните услуги, тъй като няма решение на ОбС.

„Няма такова нещо. Процедурата е проверена от единствения компетентен орган да проверява такива процедури – Агенцията за качество на социалните услуги. Ние преди да отдадем за 5 години на външен доставчик социалната услуга, както е по закон, бяхме притеснени за качеството на услугите, които Община Пловдив предоставяше като доставчик“, каза още Титюков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бих помислил дали да участвам в новия служебен кабинет

"Ако получа покана от новия министър-председател за участие в служебния кабинет, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите и тогава бих помислил, но към този етап аз покана нямам и въпросът ви към момента няма никакво значение". Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в Пловдив, в..

публикувано на 09.08.24 в 14:43

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

обновено на 09.08.24 в 14:10

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15

Свързани новини

Няма да има сътресения в управлението на Пловдив

Пловдив се ръководи и трябва да се ръководи, както кажат пловдивчани. В случая г-н Здравко Димитров има удостоверение от Общинската избирателна комисия, че е избран за кмет и би трябвало той да изпълнява тази функция. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Георги Титюков, заместник-кмет на града от квотата на „Кауза България“ по повод..

публикувано на 10.11.22 в 10:34