Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 месеца условно получи трафикантът на мигранти Масуд Абдо

| обновено на 23.11.22 в 12:34


В рекордно кратък срок и още на първо заседание приключи делото срещу сириеца Масуд Абдо и други трима души от неговата група за трафик на нелегални мигранти през българска територия. На 20-ти септември тази година те бяха заловени от пловдивските криминалисти при транспортирането на 20 нелегални мигранти, сред които две деца.  

Днес процесът за това престъпление завърши с условна присъда за главния каналджия и още две ефективни, с кратки срокове затвор за двама от съучастниците му.  

11 месеца условна присъда с 3 години изпитателен срок получи Масуд Абдо, като  организатор на канала за трафик на мигранти. 

Ефективни присъди от по 3 месеца затвор получиха двама от  помагачите му - Младен Димитров и Йордан Червенков, който ще лежи в затвора понеже  има стари криминални прояви и предишно осъждане за друго престъпление. Неговата съпруга Пенка Червенкова получава условна присъда от 8 месеца, с тригодишен изпитателен срок.  

Масуд Абдо е посочен като главен организатор на групата, а останалите са негови помагачи – български граждани. Те са осигурявали транспорт на мигрантите от турската граница и подслон в Пловдив, след което и български канал за бегълците от Сирия, Афганистан и Мароко, гласи това обвинение. Каналджиите са събирали такса по три хиляди евро от всеки бежанец. 

Съдебното решение е в резултат от споразумение между подсъдимите и прокуратурата, с което те признаха вината си и по този начин получават занижени присъди.

Що се отнася до Масуд Абдо обаче, тази присъда е само  по едно от разследванията срещу него за трафик на мигранти.  Предстоят още дела, в които той е основен обвиняем, уточни държавното обвинение. 

Разследва се  внимателно и това,  дали Масуд е бил организатор и на мигрантския канал при трагичния инцидент в Бургас през август, когато при преследването на автобуса с бежанци загинаха двама полицаи. Това тепърва предстои да се изяснява, посочи прокурорът Димитър Пехливанов.

Семейството Йордан и Пенка Червенкови от крайграничното село Средец, което се оказа замесено като помагачи на каналджиите се занимава с животновъдство. По някакъв странен начин, то е било привлечено в логистиката и грижата за временното укриване на бежанците до тяхното извозване към вътрешността на страната, разказа техният адвокат Димитър Будаков.

След като чу присъдата си от три месеца затвор, животновъдът  Йордан Червенков колабира в съдебната зала и бе изведен за оказване на медицинска помощ. 

А разследването на завидната по широките си мащаби каналджийска дейност на Масуд Абдо, самият той приютен с бежански статут у нас, предполага нови, вероятно шокиращи разкрития. Междувременно се оказа, че избягалият в началото на месеца сириец от затвора в Стара Загора е негов брат, също каналджия – трафикант.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Задържаха 17-годишен ученик, помагал за телефонна измама

Районна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняем 17-годишен младеж, помагал в телефонна измама. Той е обвинен, че е помагал на неустановен извършител да заблуди възрастна жена, като й причинил имотна вреда в размер на 3 400 лв. На 21 юни 86-годишната пловдивчанка получила няколко телефонни обаждания от непознат мъж. Той се представил за полицай и..

публикувано на 11.07.24 в 17:25

Освободиха шофьор, превозвал над 400 килограма хероин

Пловдивския Апелативен съд остави без мярка за неотклонение и пусна на свобода шофьор, в чийто тир бяха открит над 400 килограма хероин. Мъжът беше в ареста с мярка „задържане под страха“, определена му от Хасковския Окръжен съд. Апелативните магистрати прецениха, че мъжът казва истината, като твърди, че не е знаел за наркотика, скрит в..

публикувано на 11.07.24 в 15:33

Кметът на "Родопи" отказва да издаде заповед за воден режим в Марково

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов няма да издаде заповед за режим на водата в село Марково, съобщи той за Радио Пловдив. Една от причините е, че това може да доведе до технически проблеми по водопроводната мрежа.  Режим на водата в Марково Кметът на селото Десислава Терзиева пък е категоричен, че не..

публикувано на 11.07.24 в 13:54

Алея към Сахат тепе вече носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на прочутия български пианист и композитор Милчо Левиев. Тя се намира от улица "Божидар Здравков"  до площадката с шадравана.   С тази акция и концерт тази вечер се закрива първият национален музикален конкурс „Милчо Левиев“, който се провежда в Пловдив. На откриването на алеята присъстваха общественици..

публикувано на 11.07.24 в 12:41

16-годишен драска графити в подножието на Сахат тепе

Непълнолетно момче е заподозряно за вандалска проява в подножието на Сахат тепе, съобщиха от полицията.  Авторът на графити по фасадата на сграда на ул. "Ангел Букорещлиев" е разкрит подаден два дни по-рано сигнал във Второ районно управление. Установено е, че щетите са нанесени от 16-годишен тийнейджър пред погледите на петима негови връстници...

публикувано на 11.07.24 в 11:48