Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Великите европейци - Йоханес Брамс, втора част

| обновено на 23.11.22 в 12:05

Йоханес Брамс е роден през 1833 година в Хамбург. Фамилията му идва от немската дума за вид цвете, а музикалното цвете Йоханес разцъфва рано. В раждането и ранния му живот обаче има обстоятелства, които се отразяват силно не само върху таланта и развитието на композитора Брамс, но върху характера и поведението на човека Брамс. 

Първо, баща му, Якоб, е уличен музикант, който свири на много инструменти. Той веднага разбира, че малкият има талант и отрано му преподава музикалните основи на цигулката и пианото. Вторият важен факт. На 20, Якоб се запознава с шивачката Йохана - 17 години по-възрастна, не особено красива, с един крак по-къс от другия, но се залюбват, след 4 години женят и имат три деца. Закономерно или по вселенска ирония, точно на 20 Брамс, също като баща си, се влюбва в неподходяща по-възрастна жена – Клара Шуман. Тя е на 35, майка на 7 деца и съпруга на ментора му Роберт Шуман. Макар те да не се женят, дори когато Роберт умира, Клара е голямата любов на Брамс. Факт три - семейство Брамс, макар че Якоб става музикант в Градската филхармония, е по-скоро бедно. Баща и син свирят по хамбургските кръчми, повечето от които са и публични домове, а там юношата има преживявания, които го нараняват и, макар после да твърди, че белезите само му помагат да е по-силен, остава донякъде осакатен – и в отношението към жените, и като увереност в собствената мъжественост.

Когато през 1847 умира Менделсон, учителят Марксен казва на приятел: „Един майстор си тръгна, но друг, по-голям, идва да го смени – Брамс“. Някъде по това време Брамс започва да изнася самостоятелни концерти, а през 1850 се сближава с Еди Ремени, унгарски цигулар-виртуоз, с когото правят съвместни концерти. Три години по-късно, в Хановер, Ремени го запознава с друг унгарски композитор и цигулар – Йозеф Йоахим. Брамс и Йоахим се сближават за цял живот, двамата дори „тренират“ заедно, като си подхвърлят теми, разработват ги и така се обучават взаимно, най-вече, както казва Брамс, „в двойния контрапункт, канони, фуги, прелюдии“. Винаги съм си представял, че страстта на Брамс към унгарския чардаш е плод на вълшебни нощи с някоя необуздана унгарска красавица. Но не, грешка – вдъхновението му си е чисто музикално и той композира знаменитите си 21 Унгарски танци, само защото може. Или защото знае, че ще са наистина безсмъртни.


Йоахим подпомага възхода на Брамс и като му дава препоръчителни писма до Роберт Шуман. Роберт чува композициите му и пише хвалебствената статия, с която го изстрелва на голямата немска музикална сцена. Брамс пък изпада в типично двойствено състояние – хем е доволен, хем е смутен, дори уплашен и пише на Шуман: „Вашата възхвала ще събуди толкова необикновени очаквания у публиката, че не знам как бих могъл да ги задоволя“. Е, не знае, затова просто впряга целия си музикален гений. Издателите вече го търсят и плащат добре, а той пък се престрашава да публикува не анонимно. В същото време, Брамс се сближава много със семейство Шуман, става нещо като осиновено дете, но и се влюбва до уши в Клара. Тя също не е безразлична, а условията за тези чувства са налице и у двете страни. Заради тежките преживявания в бардаците на Хамбург, Брамс съзрява късно. На 20 той още е голобрад, гласът му не е мутирал, но пък е истински дългокос красавец с огромен музикален талант и бъдеще. Клара е красива и умна жена, страхотна пианистка, а и въплъщава дълбокия, може би неосъзнат копнеж на Брамс по спокоен живот на типичен буржоа, който, след работния ден се прибира в къщи, а не ходи по проститутки. Човек, който не е „свободен, но самотен“, както е заглавието на цигулковата соната, посветена на Йозеф Йоахим, чиято трета част е композирана от Брамс. 


През 1854 Роберт Шуман, мъчен от музикалните бесове в главата си, прави опит за самоубийство и е въдворен в психиатрия. Клара е бременна със седмото им дете и има нужда от помощ. Брамс се мести в Дюселдорф и е до нея през цялото време. След две години Шуман умира, а дотогава Брамс много пъти вече е признал любовта си пред Клара. И двамата обаче стриктно спазват правилата, той спи на горния етаж, не се докосват дори, макар че огънят ги изгаря. Повече него на този етап, когато  пише на любимата: „Иска ми се да можех да ти пиша толкова нежно, колкото те обичам и да ти кажа всички хубави неща, които ти пожелавам. Ти си ми толкова безкрайно скъпа, по-скъпа, отколкото мога да изразя. Бих искал да прекарам цял ден в това да те наричам с мили имена и да ти правя комплименти, без изобщо да остана доволен“. Дали тази страст се реализира в нормални сексуални отношения след смъртта на Шуман? Може би, а може би не. В един момент Брамс и Клара отиват заедно в Швейцария, за да премислят нещата. Какво точно става там, никой не знае. Но е факт, че скоро той си тръгва, тя го изпраща, и всеки поема по своя път, макар че остават завинаги близки, а след нейната смърт през 1896 и той започва да гасне, за да си замине само след няколко месеца.

Всички епизоди от подкаста "Великите европейци" можете да чуете тук:БНР подкасти:

Още от категорията

Нова изложба за Небет тепе представя РАМ-Пловдив

Регионалният археологически музей в Пловдив открива днес, 6 декември нова временна изложба озаглавена „ Античен хамбар от Небет тепе, Пловдив “.  Почитателите на археологията и историята на Пловдив ще могат да се запознаят отблизо с изложбата, представяща малка, но представителна извадка от проучените структури на Небет тепе през..

обновено на 06.12.22 в 17:07

"Коледна изложба" в галерия “Артистика“

Творческо обединение „Collegium pro arte+“, на преподавателите от НХГ „Цанко Лавренов“, открива своята „Коледна изложба“ в галерия "Артистика", на 8-ми декември, от 18 часа. В експозицията ще бъдат показани живописни, графични и дигитални произведения в различни стилове и жанрове, скулптура, създадени от преподавателите Ангел Китипов,..

обновено на 06.12.22 в 17:04

Наградата на кмета грабна скулпторът Петко Караколев

По стара традиция навръх Никулден Дружеството на пловдивските художници открива своята годишна обща изложба в зала „2019“. Тази година участие в експозицията вземат над 80 автори с близо 140 свои творби. Големите очаквания, свързани с тази изложба обаче, идват от нагласите кои ще са лауреатите на тазгодишните награди, връчвани във всеки раздел..

публикувано на 06.12.22 в 18:05

Песните на ABBA завладяват Пловдив на 29-ти декември

Концерт на италианска група ABBA CELEBRATION е част от Коледно – новогодишната програма на община Пловдив. Те ще излязат на сцената на площад „Стефан Стамболов“ на 29 декември. ABBA CELEBRATION саофициални представители на ABBA, като повреме на техните концерти се излъчват на голям екран оригинални клипове на ABBA, официално разрешени от тях...

публикувано на 06.12.22 в 12:25

Галя Чунтова търси равновесие и чудо във "Възраждане"

„В търсене на равновесие“ е названието на Коледната изложба – живопис на Галя Чунтова в галерия „Възраждане“. Авторката представя експозиция, в която преплита  фигуратив със сюрреалистични теми и попарт образност в колоритна палитра, напомняща латиноамериканските художници. Галина Чунтова  е възпитаник на Национална Художествена Академия..

публикувано на 06.12.22 в 10:50