Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предложеният нов ОУП няма да спре презастрояването в центъра на Пловдив

Презастрояването на централната градска част и районите на Пловдив ще продължи, ако се приеме изменението на  Общ устройствен план във вида, в който е предложен за обсъждане в Общинския съвет. Това е становището на лидера  на „Съюз за Пловдив“  Дани Каназирева по повод площите в покрайнините на града, чиито собственици не могат да инвестират, докато  Община Пловдив не изготви устройствени планове. Сред кварталите са местността „Терзиите“ между Прослав и Коматево и индустриална зона – изток в Остромила.

 „Всички говорим за разширяване на града и ползите от присъединяване на съседните населени места, като в момента се подготвя референдум в Белащица. Но истината е, че и дори възможностите, които градът ни има в крайните точки на общината за насочване на инвестициите и извеждане на строителството в периферията, не само не се използват, а напротив, с новия ОУП този процес се блокира  за много години напред“, твърди Каназирева.

Тя посочва, че ще бъде допусната огромна несправедливост, ако не се отстрани сериозен пропуск  относно  неурбанизираните територии, за които в ОУП са заложени специални условия. По сега предложените текстове в Правилника за прилагане на общия устройствен план, който е негова неразделна част, Общината следва да изготви цялостни ПУП-ове за цели зони или така наречените устройствени модули.

„ На практика се получава абсурдна картина – въвежда се  мораториум за процедиране на отделни ПУП-ове точно в периферията на града, където в Общия устройствен план се предвижда  нискоетажно строителство и висок процент зеленина. Според мен една от основните цели при приемането на Общия устройствен план трябва да бъде да озаптим инвестиционния интерес в централната част и урбанизираните зони в жилищните комплекси. Но се прави точно  обратното – инвестиционният  нагон е оставен  да се вихри в старите части на Пловдив“, коментира Дани Каназирева и допълва, че не трябва да се допуска огромни  територии в периферията да стоят празни десетки години. Тя настоява цялостните подробни устройствени планове да се изработват и одобряват за срок не по-дълъг от девет месеца, а не както е записано – 5 години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Запали се гората край панагюрското село Априлци

Пожар пламна в района на панагюрското село Априлци.  Горят горски масив и сухи треви около него. На мястото са всички екипи на районната служба в Пазарджик и допълнително екипи от Панагюрище.  Ангажирана е и земеделска техника от селото и района да прави просеки. За гасенето се активират и доброволци от цялата Пазарджишка област, съобщи..

публикувано на 18.07.24 в 16:59

Пожарът над Отец Паисиево е локализиран, няма нови огнища

Спокойна е обстановката над село Отец Паисиево към този час, съобщи директорът на Пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов.  Няма нови запалвания, но дежурството и наблюдението над целия периметър на пожара ще продължи. Има тлеещи огнища, които от време на време се възпламеняват, но огънят не е разширил територията си. Ще..

публикувано на 18.07.24 в 15:59

Определиха маршрутите на двете линии на "Екобус" в Пловдив

Местният парламент с 41 гласа „ за“ и без „против“ и „въздържал се“ решиха да се създаде автобусна линия 104 към общинското дружество „Екобус“. Тя ще е с 9 автобуса с маршрут от кв. „Беломорски“,през ул. „Остромила“, бул. „Коматевско шосе“, „Модър-Царевец“, УМБАЛ „Св. Георги“, бул. „Свобода“, бул. „Васил Априлов“, бул. „България“, до последната спирка -..

публикувано на 18.07.24 в 13:51

Аварийният ремонт по бул. "Васил Априлов" струва 1 350 000 лв

Аварийният ремонт на бул. "Васил Априлов" в участъка между моста на река Марица и бул. "Шести септември" ще се финансира с парите, икономисани от дългосрочния заем за инфраструктурни проекти, изтеглен в предишния мандат.  Това реши ОбС като единодушно подкрепи предложението на ресорния зам.-кмет инж. Тодор Пашов. Средствата са в размер на 1 349 320 лева...

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите

Служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стоянов и Ивайло Иванов пристигнаха в калояновското село Отец Паисиево, където пореден ден продължава борбата с огъня. Те обещаха помощ за пострадалите и отхвърлиха искането на част от парламентарните формации за техните оставки заради..

обновено на 18.07.24 в 12:52