Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Предколедни образователни концерти на ансамбъл „Тракия“

| обновено на 24.11.22 в 07:16

През следващите няколко седмици децата от училищата и детските градини в Пловдив ще се запознаят с обичаите, танците и песните, съпътстващи коледните празници на българите. Инициативата е на екипа на фолклорен ансамбъл „Тракия“, който ще посреща малките гости в празнично украсената зала в сградата, където репетира всеки ден. По забавен и интересен начин професионалните артисти ще пресъздадат ритуалите на коледуването и обредите, съпътстващи празничния ни календар в очакване на новата година.

Концертите започват от днес - 24 ноември, и ще продължат до 9 декември. В първи ден ансамбълът ще посрещне своите гости от ДГ „Осми март“ в 9.30 часа, а веднага след тях от 12.30 часа и възпитаниците на ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджиян“. 

В следващите седмици публика на образователните концерти ще бъдат още НУ „Св. Климент Охридски“, ДГ „Светла“, СУ „Любен Каравелов“, СУ „ Св. св. Кирил и Методий“, ДГ „Таня Савичева“, СУ „Христо Г. Данов“, ДГ „Зорница“,  ДГ „Елица“, СУ „Св. Константин-Кирил Философ“,  ДГ „Слънце“,  ДГ „Люляк“, ОУ „ Захари Стоянов“. 

Идеята за образователните концерти е на художествения ръководител проф. д-р Даниела Дженева и е продължение на работата в създадената от нея школа за деца към ансамбъла, която чества 10 годишен юбилей.


Галерия

Още от категорията

Нова изложба за Небет тепе представя РАМ-Пловдив

Регионалният археологически музей в Пловдив открива днес, 6 декември нова временна изложба озаглавена „ Античен хамбар от Небет тепе, Пловдив “.  Почитателите на археологията и историята на Пловдив ще могат да се запознаят отблизо с изложбата, представяща малка, но представителна извадка от проучените структури на Небет тепе през..

обновено на 06.12.22 в 17:07

"Коледна изложба" в галерия “Артистика“

Творческо обединение „Collegium pro arte+“, на преподавателите от НХГ „Цанко Лавренов“, открива своята „Коледна изложба“ в галерия "Артистика", на 8-ми декември, от 18 часа. В експозицията ще бъдат показани живописни, графични и дигитални произведения в различни стилове и жанрове, скулптура, създадени от преподавателите Ангел Китипов,..

обновено на 06.12.22 в 17:04

Наградата на кмета грабна скулпторът Петко Караколев

По стара традиция навръх Никулден Дружеството на пловдивските художници открива своята годишна обща изложба в зала „2019“. Тази година участие в експозицията вземат над 80 автори с близо 140 свои творби. Големите очаквания, свързани с тази изложба обаче, идват от нагласите кои ще са лауреатите на тазгодишните награди, връчвани във всеки раздел..

публикувано на 06.12.22 в 18:05

Песните на ABBA завладяват Пловдив на 29-ти декември

Концерт на италианска група ABBA CELEBRATION е част от Коледно – новогодишната програма на община Пловдив. Те ще излязат на сцената на площад „Стефан Стамболов“ на 29 декември. ABBA CELEBRATION саофициални представители на ABBA, като повреме на техните концерти се излъчват на голям екран оригинални клипове на ABBA, официално разрешени от тях...

публикувано на 06.12.22 в 12:25

Галя Чунтова търси равновесие и чудо във "Възраждане"

„В търсене на равновесие“ е названието на Коледната изложба – живопис на Галя Чунтова в галерия „Възраждане“. Авторката представя експозиция, в която преплита  фигуратив със сюрреалистични теми и попарт образност в колоритна палитра, напомняща латиноамериканските художници. Галина Чунтова  е възпитаник на Национална Художествена Академия..

публикувано на 06.12.22 в 10:50