Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нулеви са шансовете за успех на правителство на малцинството

Снимка: Ани Петрова - БНР

„За пореден път се подкопава доверието в изборния процес, което е най-големият проблем. Промяната в изборното законодателство, която се прави в 48 парламент, когато вероятността да отидем на извънредни избори стои, създава именно това недоверие на българското общество към изборния процес. Всяка промяна толкова често, винаги създава усещането, че някакви хора искат да променят нещо в тяхна полза“, това каза в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив социологът от „Тренд“ Евелина Славкова.

При първи и втори мандат ще бъде трудно съставяне на кабинет

Президентът Румен Радев се опитва да бъде дистанциран от политическите партии, дава им възможност да водят разговори между тях, но доста неуспешен.

„Видно е, че при първи и втори мандат ще бъде много трудно да се състави кабинет, не чисто аритметично е трудно, а заради червените линии между партиите, които са видни. Това е парадокс, защото президентът даде възможност на партиите да говорят помежду си и да не се направят избори през зимата, когато всички ще бъдат ощетени, а в същото време колкото повече имат за разговор, толкова повече отношенията се влошават“, коментира Евелина Славкова.

Тя обясни, че е скептична към правителство на малцинството между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

То може да бъде гласувано, но вероятността да има успехи, е нулева, защото ще работи с НС, в което по-голяма част ще е опозиция“, коментира още Евелина Славкова.

Цялото интервю с Евелина Славкова можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Между 45 и 55 лева са живите коледни елхи в Пловдив

И тази година земеделското министерство инициира традиционна продажба на живи елхи. Кампанията е свързана с опазването на горите и за всяко продадено дръвче ще бъдат засадени 10 нови фиданки в българските гори, които се стопанисват от държавните горски предприятия. В подкрепа на кампанията Държано горско стопанство – Пловдив предлага..

публикувано на 06.12.22 в 17:24

Мащабна кампания събира 50 тона храна за възрастните хора

Освен на моряците, Свети Николай Чудотворец е закрилник и на дарителите. „Дари храна, дари надежда“ е поредната инициатива на гората.бг в подкрепа за възрастните хора.  "В България е пълно с добри хора и нашата кампания не е прецедент – на много места у нас в страната, особено по празниците, се организират кампании, в които се подпомагат..

обновено на 06.12.22 в 16:52

Покрай "Капитан Андреево" Иван Христанов си направи жив PR

Скандалите с частната лаборатория за фитосанитарен контрол и за "златния гьол" на ГКПП "Капитан Андреево" са решими проблеми, смята проф. Христо Бозуков, който беше три пъти служебен министър на земеделието от 2017 до 2021 година Според него частни фитосанитарни  лаборатории има и в други държави. Проблемът у нас е, че частната фирма има..

обновено на 06.12.22 в 16:06

90% от българите ще имат само кутията на постната пица

Прогнозата е на проф. Боян Дураннкев за икономическите преспективи пред страната, свързани с последиците от войната, енергийните доставки и цената на труда. Според проф. Дуранкев само единия процент от ббългарите ще продължи да богатее. Той обвърза ситуацията и с политиеската нестабилнот у нас: "Уравнинението за провителство е с толкова..

публикувано на 06.12.22 в 16:06

България да бъде представяна от хора със самочувствие

Раната на България – Шенген остава отворена, след като Нидерландия  наложи вето на страната ни за членство.  Защо позициите на Австрия и Нидерландия будят съмнение за прилагане на двойни старнадрти пред страните в ЕС и какво се крие зад заявката на служебния премиер Гълъб Донев, че страната ни ще предприеме ответни мерки, ако на 8-ми декември не бъде..

публикувано на 06.12.22 в 12:24