Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пловдив е против апорта на варненските акции на Панаира в "Пълдин туринвест"

| обновено на 24.11.22 в 11:48
Снимка: Радио Пловдив

С 39 гласа за и 9 въздържали се пловдивските общински съветници решиха да упълномощят представителя на общината в "Пълдин туринвест" да гласува против апорта на варненските акции в дружеството. Той не само ще гласува против, но и изрично ще заяви, че волята на Община Пловдив е да упражни блокиращата си квота. 

Извънредното общо събрание на дружеството е насрочено по - късно днес и на него трябва да се приемат дяловете на община Варна, представляващи 29% от собствеността на панаира. Дори това да се случи и акциите да бъдат приети, тъй като квотата на Община Пловдив е блокираща, апортът няма да се осъществи на практика. 

До решението се стигна след бурни дебати на общинската сесия, която протича при със силно гражданско присъствие.

В началото Филип Доминов, представител на гражданите, присъстващи на сесията, припомни, че пловдивският панаир е най-големият в Югоизточна Европа и призова общината да използва блокиращата си квота. „Днес е единственият шанс пловдивският панаир да не стане герговски панаир“, каза той.

Адв. Николай Василев призова ОбС да запази за поколенията Пловдивския панаир, тъй като е сред символите на Пловдив.

Председателят на групата общински съветници на ДБ Веселина Александрова обясни, че ОбС трябва да упълномощи представителят на община Пловдив Ясен Михайлов да гласува против увеличаването на капитала, като използва механизма за защита на общините в смесени дружества. Ако все пак се приемат, кметът Здравко Димитров да обжалва решението. Да спрем апорта на акциите на община Варна, защото иначе делът на Пловдив ще спадне до 22,9 %, призова тя.

Независимият общински съветник Георги Величков припомни, че Пловдив има 2 стратегически обекта – летището и Панаира, като и двата се водят умишлено към унищожаване. „Панаирът гине сега, идеята е да се даде без пари на частни лица“, каза той.

Председателят на групата „Автентична лява БСП“ Николай Радев заяви, че ако не апортира акциите си в "Пълдин Туринвест", община Варна ще ги продаде на друг инвеститор, затова преложеният вариант е „най-малкото зло“.


Още от категорията

Повишават се цените на зеленчуците по тържищата

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се покачи тази седмица с 0,49 на сто до поредния рекорд от 2,268 пункта. Показателят надмина в средата на ноември най-високото си историческо ниво от 2,222 пункта, постигнато в началото на май тази година.  За един месец равнището на индекса се е вдигнало..

публикувано на 04.12.22 в 09:07

58 са новите случаи на КОВИД-19 у нас, в Пловдив и Пазарджик - по 3-ма

58 са новите случаи на коронавирус в България, показват актуализираните данни на Единния информационен портал.Това са 5,8 процента от направените 993 теста за изминалото денонощие.  В Пловдивска и Пазарджишка области новозаразените са по 3-ма, в Смолянска - 2.  354 пациенти са в болница с Ковид-19. 40 от тях са в интензивно отделение. Един човек..

публикувано на 04.12.22 в 07:37
Снимката е от архива на Радио Пловдив

Съдът не пусна от ареста един от най- известните фалшификатори у нас

Пловдивският окръжен съд остави в ареста известния фалшификатор на пари и документи Иван Богоев. 56- годишният рецидивист е обвинен за фалшифициране на лични документи и тяхното разпространение и за участие в организирана престъпна група, за което се предвижда затвор от три до десет години. Задържането на Богоев и другите двама фалшификатори..

публикувано на 03.12.22 в 14:42

За една седмица "Генератори за Украйна" събра 393 000 лева

393 хиляди лева са дарени за кампанията „Генератори за Украйна“, която пловдивският издател Манол Пейков стартира на 26-ти ноември.  Във Фейсбук профила си той информира, че до момента в акцията са се включили около 1700 дарители, като в офиса му са доставени и 9 генератора.  Манол Пейков отчита, че вече са платени 114 генератора, а в понеделник..

публикувано на 03.12.22 в 13:00

468 абсолвенти на УХТ получиха дипломите си

Ректорът на Университета по хранителни технологии професор доктор Пламен Моллов връчи дипломите на випуск 2022 година. На тържествената церемония присъстваха земеделският министър Явор Гечев и ръководството на университета. Тази година висшето учебно заведение завършиха 468 абсолвенти – 338 бакалаври и 130 магистри. Сред тях пълните отличници..

публикувано на 03.12.22 в 12:25