Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ОбС “Родопи" каза „не" на отделянето на Белащица от общината

| обновено на 24.11.22 в 11:48

Общинският съвет на община "Родопи" не даде съгласие за провеждането на референдум за отделянето на Белащица от общината и присъединяването й към община Пловдив. Решението бе взето с гласовете на 24 съветника, 1- против и 2 - въздържал се. 

Преди да бъде гласувано решението председателят на ОбС Георги Цанков подчерта, че едва ли в Белащица има човек, който живее там против волята си. Той попита какво би станало, ако жителите на Силистра поискат да преминат към Румъния, защото ги дели обща граница. „Считам, че генезисът, при който се роди този дебат за референдума, е порочен", посочи Георги Цанков. 

Окончателното решение бе прието почти без дебат. 

Присъстващите в залата представители на Инициативния комитет за провеждането на референдума заявиха, че ще търсят правата си по съдебен път и ще оспорят решението. „Днешното заседание на съветниците показа на практика как работи демокрацията в България. Всъщност, демокрация няма, защото с гласовете си съветниците казаха, че не допускат да се чуе какво казват хората, отхвърляйки провеждането на референдума", заяви председателят на Инициативния комитет Павел Гимишев.


Още от категорията

Повишават се цените на зеленчуците по тържищата

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се покачи тази седмица с 0,49 на сто до поредния рекорд от 2,268 пункта. Показателят надмина в средата на ноември най-високото си историческо ниво от 2,222 пункта, постигнато в началото на май тази година.  За един месец равнището на индекса се е вдигнало..

публикувано на 04.12.22 в 09:07

58 са новите случаи на КОВИД-19 у нас, в Пловдив и Пазарджик - по 3-ма

58 са новите случаи на коронавирус в България, показват актуализираните данни на Единния информационен портал.Това са 5,8 процента от направените 993 теста за изминалото денонощие.  В Пловдивска и Пазарджишка области новозаразените са по 3-ма, в Смолянска - 2.  354 пациенти са в болница с Ковид-19. 40 от тях са в интензивно отделение. Един човек..

публикувано на 04.12.22 в 07:37
Снимката е от архива на Радио Пловдив

Съдът не пусна от ареста един от най- известните фалшификатори у нас

Пловдивският окръжен съд остави в ареста известния фалшификатор на пари и документи Иван Богоев. 56- годишният рецидивист е обвинен за фалшифициране на лични документи и тяхното разпространение и за участие в организирана престъпна група, за което се предвижда затвор от три до десет години. Задържането на Богоев и другите двама фалшификатори..

публикувано на 03.12.22 в 14:42

За една седмица "Генератори за Украйна" събра 393 000 лева

393 хиляди лева са дарени за кампанията „Генератори за Украйна“, която пловдивският издател Манол Пейков стартира на 26-ти ноември.  Във Фейсбук профила си той информира, че до момента в акцията са се включили около 1700 дарители, като в офиса му са доставени и 9 генератора.  Манол Пейков отчита, че вече са платени 114 генератора, а в понеделник..

публикувано на 03.12.22 в 13:00

468 абсолвенти на УХТ получиха дипломите си

Ректорът на Университета по хранителни технологии професор доктор Пламен Моллов връчи дипломите на випуск 2022 година. На тържествената церемония присъстваха земеделският министър Явор Гечев и ръководството на университета. Тази година висшето учебно заведение завършиха 468 абсолвенти – 338 бакалаври и 130 магистри. Сред тях пълните отличници..

публикувано на 03.12.22 в 12:25