Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбъл "Родопа" представя премиерно "Изтървани ноти"

| обновено на 28.11.22 в 10:30

Ансамбъл „Родопа“ - Смолян ще представи в сряда, на 30 ноември премиерата на „Изтървани ноти“, първата музикално-танцова постановка от трилогията „Изтървани ритми“, съобщи Адриан Петров, главен художествен ръководител на ансамбъла. 

Трилогията включва три спектакъла на „Родопа“, преплитащи различни жанрове в съвременно представяне на фолклора. 

В „Изтървани ноти“ ще звучи родопска и българска фолклорна музика в изпълнение на двата оркестъра и хора на ансамбъла, както и гостуващото участие на „101 каба гайди“. Съзвучието между духовия и фолклорния оркестър на „Родопа“ постига изключително красива полифония в интерпретацията на познати родопски мелодии и песни. Втората част на трилогията е наречена „Изтървани стъпки“ и ще се играе премиерно на 22 декември. Спектакълът, подготвен с работно заглавие „Една нощ в музея“, продължава стила на ансамбъла от постановката „Невястата“. Тя е определяна като стъпка към фолклорен мюзикъл. С мултимедийни изразни средства ще бъдат включени образи от творби на известни български художници.

Премиерата на третото заглавие от трилогията „Изтървани песни“ ще бъде през януари, след което и трите спектакъла ще се представят пред публика като мегаконцерт.  Трилогията е част от постковид репертоара на фолклорната формация. Турнето на „Родопа“ със спектакъла „Космическата Валя Балканска“ в страната показа завръщането на публиката след ограниченията по време на пандемията, казват музикантите. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Читалище „Възраждане“ изпраща август с музика и литературно четене

На финала на фестивала „Творците“ концерт в читалище „Възраждане“ в Пловдив ще изнесе дуо „Ла мер“ – Нина Нейчева – пиано, и Лора Петрова - цигулка.  В програмата са включени произведения на Бизе, Брамс и Масн е .  Концертът започва в 18 часа, а след него младите писатели от курса по творческо писане ще прочетат свои произведения, създадени по..

обновено на 30.08.24 в 08:42

Пловдивска галерия кани на концерт с „виенски привкус“

Концертна изява „Музика без граници“ ще се състои тази вечер в галерия „Димитър Георгиев“ в Пловдив.  Ще свирят музикантите Мария Рамълчанова Иванов – цигулка и Мартин Иванов – пиано, като свои включвания ще имат и други музиканти от България, Австрия и Турция.Изпълнителите обещават „виенски привкус“ за публиката. В програмата са включени..

обновено на 30.08.24 в 08:42

Изложба представя проекти от цял свят за сградата на БНБ

Изложба с 22 табла,  представяща резултатите от инициативата за развитие на бившата сграда на БНБ в Пловдив, бе открита на площад „Централен“ пред Военния клуб. Експозицията представя получените след огромен интерес от  авторите 42 предложения от страната и чужбина.  Експозицията показва визията на получените 42 предложения от 16 държави..

публикувано на 27.08.24 в 13:51

Младият цигулар Виктор Василев с международен приз

Младият пловдивски цигулар Виктор Василев се завърна с втора награда от Международния цигулков конкурс „Тибор Варга Джуниър“ в швейцарския град Сион . Участието му там се осъществи с подкрепата на Община Пловдив. Инструменталният форум е един от най-престижните изяви за млади музиканти между 14 и 17 години. След селекция тази година бяха..

публикувано на 27.08.24 в 10:22

"Преге" - предаване за света на книгите, 24 - 30 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 24.08. 2024 бяха представени следните заглавия Рубрика „Напълно непознати“ Емил Зола. Врящото гърне. 514 стр., 7А, Колибри, 2024. Изабела Малдонадо. Шифърът. 384 стр., 4А, Сиела, 2024. Антъни Хоровиц. Близо до смъртта. 384 стр., ок. 5А, Еднорог, 2024. Джоджо Мойс...

обновено на 26.08.24 в 18:31