Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическият ступор в България е напълно разбираем

Какво можем да очакваме след края на консултациите при президента Румен Радев с парламентарно представените партии за съставяне на правителство?

„Президентът пробва нов подход – да се даде максимален срок и прозорец на Народното събрание, за да излязат партиите от конфронтационната риторика и да влязат в конструктивен подход. Но той не дава необходимите резултати. Аз лично смятам, че времето, което президентът ще даде на 48-то Народно събрание, за да се гласуват важни закони, е добър подход. До правителство и мнозинство обаче не смятам, че ще се стигне“, това каза в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив политологът Слави Василев.

Стефан Янев иска избирателите да го видят като консенсуса и диалогична личност

Той коментира и думите на Стефан Янев след днешните консултации при президента Румен Радев, а именно, че "Български възход" прогнозира, че е възможно да се роди правителство в рамките на първия или втория мандат.

„Стефан Янев е отворен за разговори с абсолютно всички партии. Да не говорим, че духът на парламентаризма и на Конституцията изисква всички партии да си говорят. избрал пътят на най-малкото съпротивление. Стефан Янев е избрал път на най-малкото съпротивление, за да може това НС да произведе и роди мнозинство. Но той може да си позволи тази логика. На фона на останалото политическо съзвездие от партии в НС, което чертае червени политически линии, той казва, че строи мостове. Това може би ще осмисли неговото политическо бъдеще, защото се надява, че избирателите ще го припознаят като консенсусна и диалогична личност, каквато липсва в българската политика“, коментира Василев.

Парламентаризмът не функционира от много време в България

Слави Василев смята, че в момента политическият процес в България е в ступор, но той не бива да бъде заклеймяван като нещо нелогично.

„Ако всички партии седнат и се разберат, и да формират и излъчат правителство, то какъв смисъл ще има съществуването на всички партии? Ако ние гласуваме за различни партии, а те в крайна сметка седнат и се разберат? Това противоречи на здравия разум. Хората гласуват за различни партии, защото имат различни приоритети и виждания за развитие на обществото. Парламентаризмът е замислен като добре, но на практика той не функционира от доста време. Българският парланментаризъм буксува“, категоричен е Слави Василев.

Цялото интервю със Слави Василев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заблудите с предизборни дъвки вече не действат

"Проучването на Галъп колкото и да е професионално, е твърде прибързано. Трусовете в момента в две, три или четири партии са такива, че не може реално да бъде отчетена каква ще бъде картината след изборите. Не е ясно, точно поради тези сътресения, как ще се явят партиите". Това заяви журналистът Иван Тропанкев. По думите му, не само  ДПС има..

публикувано на 16.08.24 в 10:56

В село Кръстатица вече има параклис "Успение Богородично"

В родопското село Кръстатица на 17 август ще бъде осветен новопостроеният параклис "Успение Богородично". Той е издигнат по инициатива на местни жители и със средства от дарители. Досега в Кръстатица, която се намира на 40 км. от град Смолян и курорта "Пампорово", а и на 5 км. от балнеоложкия център село Баните, не е имало църква или параклис...

публикувано на 16.08.24 в 09:49

Чуждите туристи - повече, но не колкото са нашите навън

„Необходимостта от ребрандиране на туристическите продукти на България в контекста на климатичните промени е налице и тя ще става все по-остра с всеки изминал сезон. Причините за това, от една страна, е традиционното презастрояване, което води до негативни резултати, въпреки че базата се разширява, а от друга – необходимо е да се намерят онези..

публикувано на 16.08.24 в 09:28

Следващият парламент ще е още по-фрагментиран

Активността на прокуратурата и последвалите проверки на знакови бизнеси у нас коментира в програма "Точно днес" политологът д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. А също как ДПС ще се яви на вота през октомври, до какво ще доведе проверката на хората на Доган от прокурори и комисия "Антикорупция". Предвид поканата към бившия..

публикувано на 15.08.24 в 11:23

Бачковският манастир отбелязва своя храмов празник

Храмов празник отбелязва днес Бачковският манастир "Успение на Пресвета Богородица".  Литургията започва от рано тази сутрин и ще продължи в съслужение на всички монаси до 12 часа. Игуменът епископ Сионий тази година е в Троянския манастир.  Стотици поклонници от различни краища на България и чужбина са вече в Бачковския манастир, за да..

обновено на 15.08.24 в 08:43