Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Каменното цвете" бележи завръщането на проф. Маленов

Спектакълът на пловдивския куклен театър „Каменното цвете“ бележи едно завръщане в Пловдив на доайена на куклено-театралното изкуство – режисьора проф. Славчо Маленов. Той е познат на пловдивската поблика още от 80-те години, когато създава в Града под тепетата едни от знаковите си спектакли.

Сега проф. Маленов е посегнал към текста на сръбската авторка Мила Машович-Николич и е сътворил класически спектакъл с марионетки.

Като едно паметно завръщане в Пловдив – така определи работата на проф. Маленов директорът на Кукления театър Петър Влайков, който подчерта, че е горд от това, че дава сцена на един от най-големите съвременни кукленици в лицето на проф. Маленов.

Разказвайки старата Уралска приказката, опитах да ѝ дам не само нов облик и драматична форма, но също така и нов смисъл – ново значение. Вместо да бленуват за материални неща, гледайки тази пиеса, децата ще започнат да мечтаят за свои подвизи за свои творения, създадени със свои ръце, със свой труд, храброст, упоритост и любов“ - споделя Николич.

Приказката започва така – една принцеса поискала от най-големия майстор Петрушко да й направи като подарък за рождения ден не какво да е, а каменно цвете. Чиракът на майстора обаче – Данило май започва да се влюбва в принцесата.

"Това е една история за любовта. Дори децата изпитват това чувство - към родители, към приятелчетата. Те разбират всичко и знаят, че това чувство ги свързва" - споделя проф. Маленов.

"Не ние водим куклите, а куклите водят нас" - убедени са актьорите Венцеслав Димитров и Ивелин Николов.

Сценографи на постановката са Силва Бъчварова и Васил Рокоманов, композитор е Владимир Джамбазов.

Премиерата на спектакъла „Каменното цвете“ е на 2 декември, петък, от 18 ч., като на следващия ден ще има предиобедни представления.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Японската вишна, известна още като сакура

Завърши петият международен конкурс за хайку “Мая Любенова”

Журито и тази година беше в състав Антоанета Николова, Гергана Янинска и Владислав Христов. Петото издание се превърва в едно от най-успешните, в историята на конкурса. Получените 600 творби бяха разпределени в две секции - англоезична и българска. Съответно в секцията „англоезична“ бяха представени 389 хайку, в секцията „българска“ 211..

обновено на 19.04.24 в 18:51

"Хенд" с премиера на "Червената шапка. Презареждане"

Премиера на спектакъла "Червената шапка. Презареждане" представя театър "Хенд"  на 21-ти и 24-ти април.  Емблематичното представление за театъра, което  бе представено преди Ковид-пандемията, е с напълно обновен състав. Обновено е и музикалното оформление. В главната ромя е поверена на Виктор Стамболов, а в спектакъла участват още Вилиян Гешев, Гордан..

публикувано на 19.04.24 в 11:00

В "Срещите" за хода на времето и смяната на поколенията

Наясно сме, че участието в живота на поредицата поколения, която се проточва от миналото в бъдещето, прави ежедневието ни по-богато и по пълноценно.. Въпреки това често превръщаме историята си в токсична омраза. Затова толкова по-интересен ми е разказът на колегата Петър Граматиков, разказ за далечни времена и срещи, случили се в Пловдив.  Слушайте...

публикувано на 19.04.24 в 10:22

Стартира фестът "Пловдив вайбс"

Тазгодишното издание на фестивала Plovdiv Vibes, което ще се проведе от 19-ти до 28 април, е посветено на темата „Трансформации“ и представя многообразие от културни, развлекателни прояви и събития в седем различни градски зони. Акценти във форума са фотографските изложби „Трансформации“ на Ивайло Станджиков  и изложбата Градът – преди и..

публикувано на 19.04.24 в 06:29

Юлияна Фархи представя книгата "Сефарадските ни корени"

Книгата „Сефарадските ни корени“ от изследователката на сефарадските бит и култура Юлияна Фархи ще бъде представена в сградата на Организация на евреите „Шалом“-Пловдив. Евреи населяват българските земи от древността. В съвременността евреите в България принадлежат към двете основни групи: сефаради и ешкенази. Сефарадите са потомци на еврите,..

публикувано на 19.04.24 в 06:24