Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Забравените от небето" премиера в Смолян

| обновено на 02.12.22 в 14:12


Премиера предстои в Родопски драматичен театър "Николай Хайтов". “Забравените от небето” на режисьора Борис Зафиров разказва за онези столетници, съхранили себе си близо до природата и същността на живота. 

От Античността до наши дни светът е свидетел на различни епохи, които идват и си отиват със своите добри и лоши проявления. Благодарение на писмеността можем да проследим и осмислим откъде е тръгнал и накъде се е запътил. Една от посоките, които неотлъчно следва е тази на материалния прогрес. Другата е на духовността. И двете са неразривно свързани с най- значимото явление- културата. Явлението, което разграничава цивилизацията от пещерния строй. От този момент до наши дни духовността следва неотлъчно културната ни еволюция. От митологизирането и в Античността, през догмите на Средновековието и новия поглед към божественото в Ренесанса, до осмислянето му от Просвещението и либерализацията на Модерните Времена. Какво обаче се случва днес? Духовността става все по неприложима към все по рационалния ни свят. Съвременния човек, всячески се опитва да си докаже, че може да живее и да продължи да бъде човек без нематериалното си измерение. Да се скрие от въпросите, които не са давали мира на неговите предшественици векове наред. Битувайки в материалния си уют, бавно, но сигурно крачи към заличаване на най- важните му ценности. В този критичен момент театърът ни среща с духовете, които искат да ни напомнят за това, което все още имаме и не бива да го губим.

“Светът е стар, Зуица, кой знае откога е. Не можахме да се изучим по него, ала тука бе нашият свят, на Зуица и Ной, забравените. Зуица имаше плитки като пчелни рояци. Пустотията не пускахме тука. Не пускайте я и вие, от другия свят, дето идвате, и ний бяхме като вас някога от него.”

из разказа “Ной и Зуица” “Забравените от небето”

Борис Зафиров

Представлението се осъществява съвместно от Родопски драматичен театър "Николай Хайтов" и Театър на отговорността, с подкрепата на Национален Фонд Култура.

Подробности чуйте в разговора с  режисьора Борис Зафиров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Пророчеството на Звездата" ще има премиера в Пловдив

В Световния ден на книгата и авторското право говорим за ново издание, с автор от Пловдив: „ Пророчеството за Звездата “ -  на  Силвия Павлова . Тази книга разказва за най-новите археологически  и исторически доказателства за Исус Христос, за последната седмица от живота на Спасителя. Авторката ще представи премиерно книгата тази сряда, на 24 април,..

публикувано на 23.04.24 в 08:50

Скулптури и фотографии на Христо Генев в галерия „Капана“

Изложбата „РазЛИЧЕН. Опит за съвършенство“ на известния художник Христо Генев ще бъде представена в галерия „Капана“ в Пловдив (бившия Детмаг на ул. „Райко Даскалов“ №29). Експозицията включва 22 пластики от дърво и метал, както и над 40 авторски черно-бели фотографии, вдъхновени от скулптурите. Посетителите ще могат да видят и мултимедийно представяне..

публикувано на 23.04.24 в 07:17

На 23 април светът отдава почит на книгите и техните автори

23 април е Световен ден на книгата и авторското право. Празнува се за първи път през 1995 година по решение на ЮНЕСКО. Посветен е на всички четящи и се прави с цел да насърчава четенето, книгоиздаването и защитата на авторското право. Датата 23 април е избрана, защото на този ден през 1616 г. са починали Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес...

обновено на 23.04.24 в 06:57

Представят книга за криминалните престъпления преди 10.XI.1989 г.

В зала "Съединение" на Регионалния исторически музей в Пловдив довечера ще бъде представена книгата на Стефан Иванов „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“.  Документалната творба изследва криминалните престъпления преди 10 ноември 1989 г. В нея авторът историк разобличава мита – цитирам: „че през..

обновено на 23.04.24 в 06:57

В Пазарджик показват как се изписват великденски яйца с писалка и восък

Великденска работилница за писани яйца отваря врати от 23 до 26 април в етнографската експозиция на Регионалния исторически музей в Пазарджик. Специалистите от етнографския отдел ще запознаят желаещите с традиционни техники и начини за украсяване на великденските яйца, разпространени в Ракитово, Велинград и Белово. Изписването на великденски..

обновено на 23.04.24 в 06:56