Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест са най-активните учебни заведения за тази година

| обновено на 04.12.22 в 10:59

Над 700 училища и детски градини от цялата страна, взеха участие в инициативата за насърчаване на спорта, физическата активност и здравословния начин на живот сред учениците – „Ден на спорта в училище“. Тринайсет хиляди и 600 са децата станали част от кампанията, чийто координатор за България е сдружение "BG Бъди активен".

Отличените учебни заведения, носители на титлата “Най-активно училище в България 2022”, в осмото издание на инициативата са : СУ "Васил Левски" – Гълъбово, 81 СУ "Виктор Юго" - София , СУ „Емилиян Станев“ - Велико Търново, ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Старо Оряхово , Средно училище "Петко Рачов Славейков" – Кърджали и ДГ "Ален мак" – Харманли. Призьорите са организирали богата и интересна програма, като сред най-интересните извън традиционните футбол, волейбол и баскетбол, занимания са турнир по волейбол за учители, състезания с ролери, физзарядка, различни щафетни и подвижни игри, лекоатлетически игри, стрийт фитнес, демонстрации по карате, аеробика, стречинг, зумба, народни танци и други.

Софийското 81 СУ "Виктор Юго", организира първи волейболен турнир за педагогически специалисти, от училищата в град София. Състезанието бе подкрепено от Столична община, Регионален инспекторат по образованието и Българската федерация по волейбол, и даде заявка турнирът да се превърне в ежегоден. На учебното заведение, сдружение "BG Бъди активен", ще подари една от арт-инсталациите наречени “Шишеяд”, в която ученици и преподаватели ще могат да събират разделно пластмасови бутилки. По този начин училището става част от кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” и се ангажира да събира, и предава за рециклиране събраните пластмасови опаковки. 

Специалната награда за “Най-активна детска градина”,  отива при ДГ "Ален мак" – Харманли. През цялата година, учебното заведение показва висока ангажираност към децата, като ги включва в различни дейности на "BG Бъди  Активен". Градината е ангажирала и родителите с почистване, и други зелени активности, като част от зелената тема на празника.

Тази година, "Ден на спорта в училище" привлече вниманието и към една изключително важна тема – опазването на средата от замърсяване с отпадъци. Допълнителната тема на тазгодишното издание, заложена от организаторите като предизвикателство към участващите учебни заведения, бе под мотото "Спорт #БезОтпадъци", като 71% от участващите преподаватели  са работили с децата по въпроси свързани с разделното събиране на отпадъците, рециклирането и ролята на всеки един от нас за състоянието на заобикалящата го среда.

Призовете на наградените училища ще им бъдат изпратени. До края на този месец, ще има специална церемония, за отличените училища от Пловдив и региона. 

Инициативата  „Европейски ден на спорта в училище“, получи подкрепа от Министерството на образованието и Министерството на младежта и спорта, както и от редица общини и областни управи от цялата страна.

Събитието „Ден на спорта в училище“ е част от дългогодишната програма на "BG Бъди  Активен",  “Раздвижваме България”.  „Европейски ден на спорта в училище“ е финансиран по програмата Еразъм+ на Европейската комисия и е ключово събитие в „Европейска седмица на спорта #BEACTIVE“. 

Румяна Киризиева от "BG Бъди активен", разказва в неделния "Шейкър". 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Контролата на Ботев Пловдив с ЦСКА 1948 пропадна

Третата контрола на Ботев Пловдив с ЦСКА 1948, която трябваше да се изиграе днес, отпадна поради наводнен терен на стадион „Витоша“ в Бистрица. Наводненият терен е в резултат на проливните дъждове. Вместо това Ботев ще проведе тренировка тази вечер като част от лагера на тима в Правец. Следващата проверка на „жълто-черните“ ще бъде на 2 юли срещу..

публикувано на 28.06.24 в 18:21

Предстои 14-издание на фестивала "Събуди се"

Редом до финалните дни на юни и с поглед към първите на юли идва и времето на любимия на хиляди фестивал "Събуди се", познат още под името "Wake Up". По думите на организаторите "Събуди се" е много повече от фестивал. Определят го като шестдневно приключение в сърцето на Родопите, насърчаващо личностното израстване и връзката с природата. По традиция..

публикувано на 28.06.24 в 16:11
Каспар Симеонов (вдясно)

Каспар Симеонов - финалист от Москва 1980

Легендарният волейболист Каспар Симеонов е роден на 17.05.1955 година в Димитровград Той е олимпийски вицешампион по волейбол от Москва през 1980 година. Заема шесто място в турнира за световната купа в Япония през 1977 г. и пето място на Европейското първенство във Финландия през 1977 г.  Има 453 мача в „А“ група и 150 мача в националния състав на..

публикувано на 28.06.24 в 11:25

Алтер его” - лятно и етно

„Алтер его“ влиза в лятната схема на излъчване, което означава, че ще през летния сезон ви припомняме моменти от нашия радио-пърформанс през годината. За тази събота избрахме да ви зарадваме с предаването, в което разглеждаме въпроса за смеха на различните етнически общности в Пловдив: евреите, арменците, турците, ромите и българите. Темата е..

публикувано на 28.06.24 в 08:16

Топалова остана на крачка от основната схема на Уимбълдън

Гергана Топалова не успя да се класира за основната схема на тенис турнира от Големия шлем - "Уимбълдън". Пловдивчанката отстъпи в третия кръг на квалификациите с 1:6, 3:6 на №134 в световната ранглиста Пана Удварди от Унгария. Срещата продължи 73 минути. В първите два кръга Топалова елиминира със 7:5, 6:4 №155 в световната ранглиста Ела Зайдел от..

публикувано на 27.06.24 в 18:00