Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарът на риба определя цената ѝ, но в адекватни граници

"Завишените нива на  хистамин са открити във вносната риба. В големите магазинни вериги  се изискват съответните документи за контрол и затова, който иска всичко да е наред, да пазарува в тях". Това заяви Владимир Сотонов - собственик на най-голямата ферма за пъстърва в областта и в страната.

По думите му, когато се прави внос на риба, на границата се взимат проби и ако има продукт,  за качествата на който има съмнения, той се изземва от магазинната мрежа. 

"Когато казваме, че е по-сигурно родното производство, не е точно така, защото и при нас може да се появи проблем. Всяка година по няколко пъти се взимат проби, които отиват в БАБХ  за изследвания. Във всеки един момент може нещо да се появи някъде и ако някой вижда, че една вода е чиста и прозрачна, това не означава, че тя наистина е чиста и че не съдържа някакви други веждества или химикали. И когато отиде в магазинната мрежа, да навреди на потребителите. Контрол се извършва непрекъснато и проблемите се отстраняват. "   

Сотонов бе категоричен, че  икономическата криза влияе негативно и върху бранша и всеки, според възможностите си, се опитва да  оптимизира производството си и да реагира на пазара. Пазарът определя цената.

"Потреблението във всички сектори в момента е свито. Това се отнася и за производството на риба, но браншът не е чак толкова засегнат. Зависи от вида на рибите - пъстървата и шаранът са сладководни български производства. Цените при шарана в магазина се движат около 7-8 лв кг, на пъстървата -  от 12 до16 лв. Има и вносни риби, при които се наблюдават тенденции за  рязко поскъпване, последвано от лек спад и отново - рязко поскъпване".

Сотонов заяви още, че най-добрият регулатор за поддържането на бизнеса, е пазарът и всеки производител трябва да следи тенденциите и да реагира адекватно, така че да не преминава граници. 

Секторът "Рибовъдство" е с доста по-малки обеми, в  сравнение с другите видове  в областта на животновъдството. Затова погледът на държавата не е насочен към него и ставаме свидетели на много "изостанали неща". 

Като пример, Сотонов посочи променените корита на реките, които са неактуално отразени на картите. Показателите, отчитащи завишени нива на веществата във водата, в която се отглежда риба, са неточни и изобилстващи от технически грешки.

Интервюто - от звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33