Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Самуилов купува общинските акции на фалиралия "Градски транспорт"

Само така Пловдив може да вземе някакви пари за дела си, твърдят от общината

Продажбата на акциите на община Пловдив в изпадналото в несъстоятелност дружество  „Градски транспорт“ на бизнесмена Георги Самуилов ще объжда местният парламент на сесията си в четвъртък. До проекта за решение се стигна след като бе направена независима оценка на акциите. 

Общината държи 66 608  акции в Градски транспорт, като предложението е да получи по 1 лева за акция или 66 608 лева  от кандидат – купувача „Петрол енерджи“, собственост на Самуилов.

Притежаваните от община Пловдив акции представляват 2,84% от капитала дружеството - превозвач. Самуилов държи 5,77%, а останалите акции са на собственика на Градски транспорт – фирмата Транс сити. 

В началото на 2021-ва година година бизнесменът закупи на търг 135 235 акции на Градски транспорт за 140 573 лева, а в началото на тази предложи на община Пловдив да купи и нейните акции. 

С решение на общинския съвет от януари бе възложена експертна оценка за определяне на пазарната стойност на акциите на общината в бившия градски превозвач.

Таня Юриева - началник на отдел „Общински предприятия, следприватизационен контрол, търговски дружества” на община Пловдив обясни, че решението за продажбата е взето след пристигнало инвестиционно намарение от съдружник на Самуилов "Петрол енерджи". 

Акциите на фалиралото дружество "Градски транспрот", в което общината акционер , но и кредитор, не са в  т.нар. "маса на несъстоятелността" и продажбата им е единственият начин Пловдив да получи някакви пари от тях.
Според Юриева не е изгодно за общината да изкупи останалате дялове в дружеството "Транс сити". По думите й 32 - та имота на дружеството ще се продадат от синдика, за да разплати дългове и когато това приключи - ще останат "едни голи акции"
Юриева не се нае да прогнозира какъв е интересът на другия акционер, който ще даде пари за акциите на общината.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00