Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Коледна изложба" в галерия “Артистика“

| обновено на 06.12.22 в 17:04

Творческо обединение „Collegium pro arte+“, на преподавателите от НХГ „Цанко Лавренов“, открива своята „Коледна изложба“ в галерия "Артистика", на 8-ми декември, от 18 часа.

В експозицията ще бъдат показани живописни, графични и дигитални произведения в различни стилове и жанрове, скулптура, създадени от преподавателите Ангел Китипов, Антония Фингарова, Атанас Камешев, Ваня Годжелова, Зина Жекова, Диана Папазова, Димитър Келбечев, Илиана Манукова, Кети Георгиева, Кристина Кутлова, Михаил Маламски, Панайот Панайотов, Петър Чучулигов, Петя Анастасова, Пламен Велчев, Полина Станчева, Христо Жеков и Светлозар Чавдаров.

Деветнайсет от преподавателите, представят 33-и свои творби.

Учителите по специалните предмети в Художествената гимназия, са автори с богати и разнообразни творчески биографии. Те организират и участват в културни събития, пленери и общи изложби в галерии в Пловдив, страната и в чужбина, обединени в художествената група "Collegium pro arte+".

Куратор на събитието е известният художник Костадин Отонов, който е дългогодишен преподавател по "Рекламна графика", в НХГ „Цанко Лавренов“, а на негово име е кръстен националния ученически конкурс "Плакат-Костадин Отонов", организиран от училището.

„Това е примерът, личният пример на учителя, когато той покаже творбите си. Децата много често следват своите учители и у всеки, отнякъде, се запалва малка искрица. Така, че учителите имат една благородна мисия. Тези изложби, също, имат такава мисия. Това зареждане, което децата ще получат гледайки работата на учителите си и същевременно и уважението, което ще имат към своите преподаватели. Това е много важен процес, за да може действително, да има надежда за бъдещето“, споделя известният художник Костадин Отонов. 

Като гост, в предаването "Вход свободен", той разказва за изложбата и мисията на преподавателя.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Открива се One Dance Workshops

Танцовият фестивал One Dance Workshops стартира  в Пловдив в Дома на културата „Борис Христов“. Програмата представя 5 танцови ателиета за изпълнители от сферата на танцовото изкуство и 4 спектакъла, като откриващият уикенд на форума ще бъде в рамките на три поредни дни. Водещи на ателиета ще са хореографите от програмата ФОКУС Франция  -..

публикувано на 10.05.24 в 08:06

Мирела Иванова призьор на Голямата награда "Орфей"

Поетесата Мирела Иванова е тазгодишният носител на Голямата награда „Орфей“ за изключителни достижения в поезията. Церемонията по връчването бе в Малката Базилика на Пловдив на Международния фестивал на поезията „Орфей“. Наградата й бе връчена от заместник-кмета по култура Пламен Панов. Мирела Иванова е родена на 11 май 1962 г. в..

публикувано на 09.05.24 в 20:54

Отново международен фестивал на поезията "Орфей" в Пловдив

Международният фестивал на поезията „Орфей“ стартира в Пловдив в 18 ч. в Малката раннохристиянска базилика. В седмото му издание участват 12 поети от 9 страни, които ще четат на роден език и в превод на български. След рецитала ще се състои церемония по награждаването на тазгодишния призьор с Голямата награда „Орфей“ за изключителни достижения..

обновено на 09.05.24 в 08:19

Живописецът Илия Желев открива изложба в ГХГ - Пловдив

Eдин от най-разпознаваемите български живописци Илия Желев открива изложба в Градската художествена галерия в Деня на Европа - 9 май.  На първия етаж в сградата на Главната той ще покаже 27 произведения в стила, който почитателите му у нас и особено в Германия и Австрия добре познават. Както пише за него немският критик Ралф Ренсман:..

обновено на 09.05.24 в 08:18

Вечер за писателя Агоп Мелконян в читалище "Възраждане"

Вечер, посветена на писателя Агоп Мелконян (1949-2006 г.), ще се проведе тази вечер от 18,30 ч. в читалище „Възраждане“.  Проявата е по повод 75-ата годишнина от неговото рождение. В присъствието на съпругата му Людмила Мелконян ще бъдат представени стихосбирката „Територия, недокосната от позори“ и сборникът „Спомен за света на Агоп Мелконян“...

публикувано на 09.05.24 в 07:41