Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лицата в кабинета ще изпълняват приоритети на ГЕРБ

Намаляват или се увеличават  шансовете за съставяне на правителство след срещата на номинирания за премиер от ГЕРБ проф. Николай Габровски с ДПС - коментар и анализ от политолога Георги Киряков. 

"Наблюдава се тенденцията да се акцентира върху сходствата между партиите, но да не се набляга върху това, което ги разделя  и по специално в разговорите на проф. Габровски с партиите, от които се търси подкрепа. Очерта се линия на противопоставяне  по темата за съдебната реформа и фигурата на главния прокурор. Проф. Габровски се опита  с много внимателен изказ да намекне пред ДПС за малка корекция на правомощията на главния прокурор и ДПС реагираха изключително остро. А това означава, че оттук нататък, когато стане въпрос  евентуално за Кабинет на проф. Габровски и за  политиките, които трябва да се следват, тези, които са свързани със съдебната реформа и с  ролята на главния прокурор, не трябва да бъдат в  дневния ред на повечето партии".

По думите на Киряков, това е била разделителната линия и в предходните разговори на  проф. Габровски  с ДБ, където също е  имало много сходства в представените идеи за управление и програмата, която следва ДБ, но когато е станало  въпрос по въпросните две теми, тогава се е видяла непреодолимата пропаст,  която  би блокирала възможностите за съставяне на Правителство и на парламентарно мнозинство и при бъдещи избори.

"Тезата на ГЕРБ с гражданствеността на кандидатурата нямат нищо общо, тъй като кандидатурата на проф. Габровски е чисто партийна, с мандат на партия ГЕРБ. И второ - няма яснота, независимо от това какви са приоритетите, кой ще ги изпълнява .  Които и да са лицата, те ще трябва да  изпълняват заложените от ГЕРБ приоритети, буквално подадени в ръката на проф. Габровски за коментар от другите партии. А при тази ситуация няма как да очакваме от която и да е партия да заложи принципите и бъдещето си. И най-добрите имена да бъдат извадени за министри, те пак ще трябва да изпълняват тези програмни намерения, които се залагат в момента", подчерта Киряков.

Съединителните линии между партиите са ясни, но не е ясно как ще бъдат преодолени разделителните. И дори ГЕРБ да кажат, че биха подкрепили позициите на ДБ и ПП за съдебната реформа, това трябва да означава разследване на всички корупционни практики, за които е имало съмнение по времето на управлението на ГЕРБ.

"Това е нещо, което много трудно може да бъде преодоляно и за което и  ПП и ДБ няма да направят отстъпки".

Изключването на депутата   Явор Божанков от БСП  Киряков коментира като път към самоунищожаването на партията от ръководството.

 "Това е поредният епизод от една дългогодишна сага за самоунищожаване на БСП. Там се отваря огромно политическо пространство - електорално, което ще бъде заето от  някого. Върви се към нов ляв проект от стари изгонени лица  от БСП и който катализира процеса на следващите избори БСП да останат под чертата."

Киряков бе категоричен, че от първия момент след изборите на 2 октомври е станало ясно, че ще има поредни предсрочни избори. Партиите досега са дали ясен знак, че независимо от риториката, която използват, те се готвят за поредния рунд от предсрочните избори.

Цялото интервю - звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

На есен отиваме на седми по ред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33