Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експонират догодина античните керамични пещи на "Гладстон"

До края на годината трябва да приключи работата по повторното разкриване на ранновизантийския керамичен комплекс на ул. „Гладстон“ в началото на Цар-Симеоновата градина. 

Целта е да се социализират и покажат по най-добрия начин съоръженията, в които се е изработвала строителна керамика – основно тухли и керемиди за античния Пловдив, обясни археологът Елена Божинова.

Ще се изработи защитна постройка, която да предпазва обекта от атмосферните влияния и атрактивно да показва керамичните пещи за посетителите. Вече тече подготовката за изграждането й. 

Спасителните разкопки на пещите са проведени още през 1986 година от археолога Росица Морева във връзка с реконструкцията на улицата. Въпреки че още тогава е станало ясно, че са изключително добре запазени и важен обект, те не са били приоритет за дълъг период. 

За щастие пещите са се съхранили много добре, както установихме при повторното им разкриване - запазени са изцяло долните камери, а горните - над 50 %. Това е сложен и много атрактивен комплекс, разказа Елена Божинова. 

Инициативата е на община Пловдив с пълното съдействие на Регионалния археологически музей. 

Изготвянето на проекта за социализацията, съгласуването му и изграждането на защитната постройка се очакват през 2023 година. Засега разкопките ще бъдат покрити с гел-текстил, за да се запазят от атмосферните влияния. 

Ранновизантийският керамичен комплекс „Антични керамични пещи“ е обявен за недвижима културна ценност от национално значение през 1995 година. 

Първата пещ е с размери 3,30 на 3,05 метра и има четириъгълен план. Долната ѝ камера е вкопана в земята и изградена от тухли. Втората пещ е с размери 2,84 на 2,55 м със същата форма. В близост е открита още една, а вероятно в района е имало и други пещи, които са унищожени или още не са разкрити. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31