Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ядем гел с подсладители, вместо сирене

Поскъпването на цената на суровото мляко, което е основната суровина за млечните продукти, доведе до по-голям наплив за производство на ментета. Това коментира д-р Сергей Иванов,  управител на Центъра по биология на храните в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив. Поводът е проучване на „Активни потребители“, според което 73% от сирената са оводнени, а 25% са свръховоднени. 

По думите му това, което ядем е по-скоро гел с подсладители, вместо сирене.

„Водата сама по себе си не е вредна. Вреден е начинът, по който се вкарва в сиренето, тъй като тя променя коренно физикохимичните си свойства и свойствата на сиренето. Също така и вътре се развиват микроорганизми“, коментира д-р Сергей Иванов.

Той добави още, че при свръховоднените сирена (тези, които съдържат над 70% вода) тя няма как да се задържи в тях без в продукта да бъде вкаран богат набор от химикали.  По думите на д-р Сергей Иванов, когато не протече процеса на зреене в сиренето остават протеини, които са способни да предизвикат алергии, дразнене.

„За да се задържи водата се използват солеви разтвори, ензими, като трансглутаминат, който не би трябвало да се влагат в сиренето. Изобщо букет от индустриални химикали, които не са разрешени за влагане в сирене. Това е едно гелче от желатин, в което е добавено малко сухо мляко“, каза д-р Иванов.

Според него контролните органи си затварят очите, за да запазят интересите на производителите, но по този начин рискуват здравето на хората.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Владимир Тодоров

Глобите не плашат българина, а конфискацията на колата

Незаконно е пиян или дрогиран шофьор да  плаща левовата равностойност на колата, с която е извършил нарушението. Това  е мнението на Върховния касационен съд  за една от промените в  Наказателния кодекс, приети миналото лято.   Става дума за случаите, в които колата не е собственост на извършителя на престъпление.  Казусът коментира в..

публикувано на 12.04.24 в 15:28

Общински ВЕИ-та в Асеновград са произвели над 28 MWh ток

За 8 месеца, от както в 2 общински сгради в Асеновград са монтирани фотоволтаични централи, са произведени 28,36 мегаватчаса (MWh) електроенергия на стойност близо 26 000 лв. и са спестени 22,5 тона въглеродни емисии. Това съобщи пред Радио Пловдив Весела Малинова, младши експерт в дирекция „Хуманитарни дейности, проекти и сътрудничество“..

публикувано на 12.04.24 в 15:14

Бъдещето на БНР е в дигитална среда

Навършват се 20 години от създаването на сайта на Българското национално радио.  "Все повече БНР и програмите му, сред които и Радио Пловдив, не са само звук от аналогов или дигитален радиоприемник, а и съчетание от разнообразни мултимедийни продукти, казва Златко Желев от дирекция „Дигитални програми“, който ръководи екипа на сайта...

публикувано на 12.04.24 в 11:22
Цветелина Пенева

Няма да е лесно СИК да брои два пъти преференции

Какви изненади може да роди вота 2 в 1 коментира в програма "Точно днес" Цветелина Пенева, член на Обществения съвет към ЦИК.  Тя изрази надежда, че идните дни ще има една стегната кампания от страна на ЦИК по отношение на организация на дейностите на глусаване. Най-вече на първо място по отношение на машинното гласуване. "Тъй като знаем, че на..

публикувано на 12.04.24 в 11:05

Тъжното е, че предизборните битки са основани на компромати

"Точно днес" говорим за неизвестните на седмицата, добавяме коментари и анализи към политическите сблъсъци от последните дни.  Или как започна работа служебното правителство, политическият пейзаж се изпъстри с новите крими сюжети, арести на ОПГ в митницата, снимки на часовници и пачките в евро до пудела на обвинените за контрабанда млади мъже. Какво..

публикувано на 12.04.24 в 09:57