Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ядем гел с подсладители, вместо сирене

Поскъпването на цената на суровото мляко, което е основната суровина за млечните продукти, доведе до по-голям наплив за производство на ментета. Това коментира д-р Сергей Иванов,  управител на Центъра по биология на храните в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив. Поводът е проучване на „Активни потребители“, според което 73% от сирената са оводнени, а 25% са свръховоднени. 

По думите му това, което ядем е по-скоро гел с подсладители, вместо сирене.

„Водата сама по себе си не е вредна. Вреден е начинът, по който се вкарва в сиренето, тъй като тя променя коренно физикохимичните си свойства и свойствата на сиренето. Също така и вътре се развиват микроорганизми“, коментира д-р Сергей Иванов.

Той добави още, че при свръховоднените сирена (тези, които съдържат над 70% вода) тя няма как да се задържи в тях без в продукта да бъде вкаран богат набор от химикали.  По думите на д-р Сергей Иванов, когато не протече процеса на зреене в сиренето остават протеини, които са способни да предизвикат алергии, дразнене.

„За да се задържи водата се използват солеви разтвори, ензими, като трансглутаминат, който не би трябвало да се влагат в сиренето. Изобщо букет от индустриални химикали, които не са разрешени за влагане в сирене. Това е едно гелче от желатин, в което е добавено малко сухо мляко“, каза д-р Иванов.

Според него контролните органи си затварят очите, за да запазят интересите на производителите, но по този начин рискуват здравето на хората.

Още от категорията

Русия и САЩ контролират ядрения риск, но той расте

„Необичайно обичайна“ реакция ли е решението на Русия да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус? Ескалира ли напрежението във връзка с войната в Украйна след нарасналите доставки на западни оръжия за Киев? Има ли оръжеен шантаж и нужно ли е стратегическо възпиране?  Разговорът по темата  е с дипломата от кариерата Любомир Кючуков,  директор на..

публикувано на 27.03.23 в 16:54

Сайтът за цените се прави не за да проработи, а за да се покаже

Сайтът, който следи движените на цените на основни хранителни продукти, е ефективен за тези, които са го създали, коментира пред Радио Пловдив Димитър Събев от Института за икономически изследвания на БАН. "Трудно е да си представя, че един сайт може да има антиинфлационен ефект. Политиците усещат недоволството на хората и се опитват да..

публикувано на 27.03.23 в 16:02

Държавата не помага на бизнеса, а планира да пречи

"Публикуването на идеите за данъчни промени е пряко следствие от публикуването на доклад на Финансовото министерство, в който се предупреждава за  рисковете за българската икономика и българския фиск от подетите още преди години процедури на бюджетно разхлабване и харченето на доста пари за социални програми. От години десните икономисти..

публикувано на 27.03.23 в 10:56

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хора от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жители на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това стана..

публикувано на 24.03.23 в 14:30