Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира шареният коледен базар "Капана"

| обновено на 16.12.22 в 16:02

От днес до 26 декември ще се проведе традиционният Коледен базар „Капана“, който организаторите определят като  “първа стъпка към сладкото вълнение от коледните празници в очакването и мечтите за подаръците“.

101 изложителя ще  покажат бижута, дрехи, книги, детски ръчно правени играчки, коледни украси и играчки, занаятчийски храни и напитки, картини, керамични изделия, дърворезби, лампи, свещи, козметика, които са само част от разнообразната палитра творчески артикули подготвени за светлия празник.

Представянето на всеки от тях може да се  проследи и в страницата на Kapana Fest във Фейсбук.

Предвидени са и благотворителни каузи, в които може да се включи всеки желаещ в коледното градче.

В Коледен базар Капана са подготвени 3 богато украсени изкуствени елхи, 2 км коледни елхови гирлянди с играчки и 2 км коледни лампички, добавят още организаторите.  Те канят всички на мостовото съоръжение над ул. „Гладстон“ или кръстовището на ул. „Златарска“ и ул. „Загреб“ в квартал „Капана“. 

"Избрах си ръчно изработени сапуни от природни продукти. Те са на основата на кокос и на зехтин, т.е. нямат нищо изкуствено. Именно към това се ориентират хората в днешно време. Мисля тази година подаръците към близките ми хора да са по-символични", каза Маргарита Кръстева.

Други пък си тръгнаха с коледни сладкиши, пушен червен пипер, коледни свещи.

В духа на Коледните празници и идеята за сплотеност и милосърдие базар „Капана“ отново приюти социално значими каузи. Една от тях е за неонатологичното отделение на МБАЛ "Св. Мина". За целта се предлагат мъфини, коледни сладки, неща направени с декупаж. 

"Подкрепям каузата, защото аз съм лекар, синът ми и съпругът ми са лекари, баща ми беше. Взех две касички за моя най-малък внук да си събира стотинките", каза един от дарителите. 

Друга куза е за приют за безстопанствени кучета. Хора с различни професии – счетоводител, строител, педикюрист, се грижат за около 150  бездомни кучета и им намират осиновители в Германия. Събраната сума ще използват за покриване на част от разходите за имунизации, храна и лечение на животните, каза Дияна Плачкова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Матей Матеев, Стела Митева-Динкова, Елена Тамамджиева

Първи фестивал "Творците" през август в Пловдив

Проф. д-р Стела Митева-Динкова, зам.-ректор по учебната дейност в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, Елена Тамамджиева – член на управителния съвет на Дружеството на писателите в Пловдив, и художникът Матей Матеев бяха гости в първото августувско издание на предаването Клуб "Неделя". Поводът бе..

публикувано на 05.08.24 в 15:44

Преге - предаване за света на книгите, 03 - 09 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 03.08.202 4г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“: Камила Лекберг, Хенрик Фексеус. Мираж. 512 стр., ок. 6А, Колибри, 2024. Дейвид Балдачи. Само лъжи. 432 стр., ок. 5А, Обсидиан, 2024. Ема Коуел. Любовната песен на острова. 360 стр., ок. 4А,..

публикувано на 05.08.24 в 11:54

Тази събота "Срещите" питат какво е шамбала

В това августовско утро "Срещите" питат: Какво е ШАМБАЛА и защо пътешественици, изследователи, езотерици не са я открили...  И вярно ли е, че Шамбала е за земята, но не е на земята...  и че енергията на Шамбала е диструктивна за всички онези сърца и умове, които носят омраза?  Гост на СРЕЩИТЕ - издателят Валентин Марков. Слушайте...

обновено на 03.08.24 в 16:43

Тридневният "Балет без граници" започва на Античния театър

Едно от най-престижните събития в областта на балетното изкуство в България през този сезон Международният фестивал "Балет без граници" стартира днес на сцената на Античния театър. Той ще се проведе в рамките на три поредни вечери.  Магията на музиката, професионализмът на участниците, впечатляващата сценография и изяществото на балетните..

обновено на 03.08.24 в 11:40

Хор от диригенти изпя български фолклорен бисер

В град Хамар, наричан северната "Венеция" на Норвегия, се случи нещо изключително: младият пловдивски диригент Илиян Тиганев създаде хор от млади диригенти от цял свят и с тях изпълни българска фолклорна песен, която буквално запали сърцата на всички присъстващи. Илиян Тиганев, който е диригент на Пловдивския хор "Ангел Букорещлиев", е в Хамар за..

публикувано на 02.08.24 в 16:15