Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има нещо по- голямо от интересите и то е човечността

Манол Пейков
Снимка: БГНЕС

Коментарът на издателя Манол Пейков е повод намерението на общината да предостави терен на бившата Белодробна болница на инвеститор, който да строи там частна клиника. В сграда на затвореното здравно заведение е оборудван т.нар. "Втори дом", в който от началото на войната в Украйна се настаняват семейства на бежанци.

Както напомни Пейков, който развива активна дейност за набиране на средства и за тяхното подпомагане, голяма част от дейностите по реконструкция и обзавеждане са дело на самите украинци и на дарения.

"Нищо против инвестицинните интереси,  но има нещо по- голямо и то се нарича човечност"

Пейков предположи, че ако в решението, което се гледа в правна комисия и предстои да влезе на сесия в Общинския съвет, се запише дата 1 януари, то инвеститорът ще е в правотото си да започне работа веднага и рискът тези хора да останат на улицата е реален. 

Вече 670 000 лева са средствата, които е събрала кампанията за закупуване на генератори за Украйна, съобщи още Манол Пейков, който я инициира и организира. Над 225 са закупените генератори и 23  от тях вече са територията на Украйна. Повече от 90 са дестинациите там, от които има запитване за доставка на генератори. 

"Даже по време на мир хората не са се организирали така добре, както сега, когато помощи за нуждаещите се успяват да стигат до тях".

Като бивш депутат от ДБ Манол Пейков коментира и трудната ситуация в НС. 

В лично качество той сподели, че не съжалява, че не е в парламента, защото не би свършил толкова работа по украинската кауза. 

А като политик критикува промените в ИК, което е било самоубийствен жест от страна на т.нар. "хартиена коалиция".  По думите му статуквото от ГЕРБ, ДПС и БСП се става единно винаги, когато става дума за такива теми. 

Това бламира всяка възможност да се създаде редовно правителство било с втори, било с трети мандат.

Според него ПП и ДБ с направили усилия за създаване на мост за отвоворно мислене по теми, които "да поставят държавата на  солидин крака, защото тя сега е на глинени крака. Съществува заплахата те да се строшат и ние да се окажем по лице на земята. Но за жалост има липса на чуваемост, един мачизъм и желание за възмездие и страх у хора, които, ако изпаднат от праламента, вероятно няма да има какво да правят. Тъжно е, но трябва да се кажем, че битови неща решават съдбите ни като хора".

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51