Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест преди началото на сесията на ОбС-Пловдив

| обновено на 19.12.22 в 09:00
8
Снимка: Димитър Владимиров, Радио Пловдив

Решенията за пробива при Водната палата, бившата Белодробна болница и съдбата на Панаира са в дневния ред на днешната сесия на Общинския съвет на Пловдив. Преди нейното начало, в 8,30 часа, е планиран граждански протест пред сградата на ул. „Авксентий Велешки“ №20. Протестиращите настояват за оставка на кмета Здравко Димитров и на целия Общински съвет заради множество решения от последните месеци, които според тях са против интересите на пловдивчани.

Недоволните граждани искат оставката на кмета Здравко Димитров, с мотива, че не е изпълнил нито една от точките на негова програма, с която е избран. Те заявяват, че градът е съсипан и нито един проект не е изпълнен отлично. Ето какво казаха, някои от тях:

"Заради всичко, което не изпълни, и заради безобразията, които си позволява да предлага. На всяка сесия се разпродава общинско имущество на безценица. Трябва кардинално да се реши проблема с управлението на Пловдив, а това минава през оставката на кмета."

"Много съм притеснена, защото докато разбрах, болничният парцел е разделен на две части и тази част, която е парк, ще бъде застроена някой ден и това за мен е много важно да не се случи, докато там има майки с малки деца."

Протестиращите са донесли подписката, с която настояват да се атакува в съда решението за ОУП, в частта за 81 дка до Гребната база.

Сред недоволните граждани е и украинката Наталия Елис от „Втори дом", която заяви че очаква пълна подкрепа от ОбС за това нейните сънародници да останат в сградата на Белодробна болница.

Първа точка в днешния дневен ред на съветниците е решението за пробива при Водната палата. Кметът Здравко Димитров предлага два варианта на решение – единият е проектът да продължи и работата по него да се възобнови след 10 дни. Вторият вариант е пробивът да бъде спрян изцяло и да се прекратят договорите с изпълнителите, които да бъдат обезщетени от общината с близо 600 000 лева за вече извършените дейности. Кметът предлага още общината да отпусне 150 000 лева за избор на изпълнител, който да възстанови терена в първоначалния му вид.

В програмата на съветниците е гласуване на предложението на „Демократична България“ украинските бежанци да останат в сградата на бившата Белодробна болница докато имат необходимост от временна закрила, а не според сегашното решение до края на тази година или до края на войната.

Също днес Общинският съвет трябва отново да реши дали да гласува с НЕ увеличението на капитала на дружество „Пълдин Туринвест“ на акционерното събрание, свикано на 9 януари догодина. В писмо до общинските съветници, изпратено в петък, собственикът на Панаира Георги Гергов предлага да дари на Общината 2 % от увеличения капитал на „Пълдин туринвест“ и 6 декара от площта на изложението за изграждане на Опера в града. Условието на бизнесмена е да се гласува увеличението на капитала на „Пълдин туринвест“ с акциите на Варна. Мотивът на Гергов е, че с дарението на 3 885 985 броя акции община Пловдив няма да намали дела си в смесеното дружество. Съветниците от „Демократична България“ обаче предупредиха, че ако общината приеме предложенията, Пловдив ще загуби 350 декара, както и Панаира.

Местният парламент ще приеме общинската образователна програма за следващите три години (2023-2025 г.) Съветниците ще гласуват годишния отчет на общината за дейностите по програмата за подобряване на качеството на въздуха. Ще бъде приет и Календар на културните събития на Община Пловдив за 2023 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Сушата изпразни "Пясъчник", търсят се пари за дигите по Стряма

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева свика спешна среща във връзка с постъпили множество сигнали за състоянието на язовир „Пясъчник“ и необходимостта от аварийно почистване и укрепване на част дигите на р. Стряма на територията на община Марица. „Обемът на водата в яз. „Пясъчник“ е два пъти и половина по-малък в сравнение със същия..

публикувано на 23.07.24 в 16:55

Още трима пловдивски лекари в схема за точене на Здравната каса

Още трима лекари са привлечени като обвиняеми за документна измама  по случая източването на Здравната каса с фиктивните прегледи и физиотерапия.  Обвинението към тримата лични лекари е повдигнато заради това, че помагали на  двамата арестувани по-рано медици да изготвят неверни електронни отчети, както и за това, че карали свидетели да дават..

публикувано на 23.07.24 в 15:49

Съдът попречи на Гергов да стане едноличен собственик на Панаира

Решение на Софийския градски съд попречи на Георги Гергов да стане едноличен собственик на Международния панаир Пловдив. Делото беше заведено от министерството на икономиката срещу решението, с което Варна прехвърли акциите с в панаира на дружеството „Пълдин туринвест“, в което бизнесменът е мажоритарен собственик. Сделката осигуряваше на Гергов..

публикувано на 23.07.24 в 14:55

Бурята събори дървета и клони в Пазарджик

12 сигнала за последствия от силния дъжд в Пазарджик са получени на спешния телефон 112 в ранния следобед, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов. Повечето сигнали са за паднали дървета и клони по улиците в града.   Повредени са и седем паркирани автомобила.  По сигналите работят екипи на пожарната и общината – за..

публикувано на 23.07.24 в 14:38