Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи спряха работата на местния парламент в Пловдив

| обновено на 19.12.22 в 11:03
2
Снимка: Димитър Владимиров, Радио Пловдив

Заради протест на пловдивчани днешната сесия на Общинския съвет бе прекъсната за един час. До безпрецедентното решение се стигана след като протестиращите освиркаха общинкките съветници. 

С възгласи „Оставка!“ недоволните граждани изразиха протеста си, че точката за собствеността на Панаира не е преместена като втора в дневния ред на съветниците.

"Точката за панаира трябваше да е първа, хората са тук заради Панаира, а те се въздържаха. Всеки път една и съща група са въздържа при гласуването да не се застроява парка, да не се раздава поредния имот на безценица, а когато дойде момента за даден имот да се продаде - всичките незнайно как са "За"! И това е всеки път! Целта сега на тия точки е да останат 13-а - 14-а, и присъстващите сега хора да си тръгнат, повечето са на работа и всичко да си отиде, да няма никакво напрежение,  залата да е празна, когато ги гласуват тия неща!"

Преди това протестиращите се събраха пред сградата на Общинския съвет и настояха за оставката на кмета Здравко Димитров. След това влязоха в залата на съвета и солидарно всички поискаха да останат на заседанието на съветниците.

Във втория звуков файл можете да чуете какво казаха адвокат Тони Стойчева, организатор на протеста, и украинката Наталия Елис от „Втори дом", където са настанени украинските бежанци.  Тони Стойчева обясни с какви мотиви искат оставката на кмета Здравко Димитров : 

"Нося предизборната програма на Здравко Димитров и съм подчертала всичко, което той не е изпълнил в този мандат, а е обещал. Той не е изпълнил почти нищо! От 30 страници програма ние му пишем "Слаб -2", тъй като няма изпълнено почти нито едно предизборно обещание!  Включително посочените като приоритетни за него инфраструктурни проекти, към настоящия момент не е реализиран нито един от тях!" 

Тук сме заедно с нашите майки с деца,  защото много се вълнуваме какво  ще се случи днес - каза и украинката Наталия Елис , активистка  от „Втори дом":

"Чакаме да видим как ще гласуват, ще има ли удължаване на нашият престой и много се надявам, че от днес ще спим спокойно и ситуации като в петък няма да се случват повече, поне до края на войната. Всеки месец ще ходя на сесиите за да видя какво се случва!"

Протест преди началото на сесията на ОбС-Пловдив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Прокуратурата иска бияча на Дебора обратно в ареста

Старозагорската прокуратура официално поиска от Пловдивския Окръжен съд връщането в ареста на Георги Георгиев, подсъдим по делото „Дебора“. Той бе пуснат под домашен арест на последното съдебно заседание на 30 юли от Районния съд. Срещу Георгиев има три обвинения - за причинена с особена жестокост и по особено мъчителен начин многостепенна..

обновено на 05.08.24 в 14:46

Рецидивист без билет нападна машинист и кондуктор във влака за Панагюрище

31-годишен панагюрец нападна машиниста на влака Пловдив - Панагюрище, съобщиха от полицията в Пловдив. До агресията се стигнало, след като кондукторът направил забележка на мъжа, който се качил без билет във влака и легнал на няколко седалки. При предупреждението да слезе от композицията пътникът се разярил и първо се опитал да се..

публикувано на 05.08.24 в 13:21

Започна лятната антиспин кампания "БезОпасна ваканция"

„БезОпасна ваканция“ е мотото на лятната АНТИСПИН кампания, която Министерство на здравеопазването стартира за поредна година. Целта на кампанията е повишаване на информираността на младите хора и хората в риск относно начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално разпространявани инфекции.  В тази връзка РЗИ Пловдив организира..

публикувано на 05.08.24 в 12:56

В тежко, но стабилно състояние е детето, пострадало в Созопол

Детето, пострадало на плаж в Созопол, е в тежко, но стабилизирано състояние. Това съобщиха от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина (УМБАЛСМ) "Н.И.Пирогов", където пациентът беше приет.  Нощта е преминала спокойно. Детето остава за лечение и активно наблюдение в Детската реанимация на лечебното заведение...

публикувано на 05.08.24 в 08:58

Слънчево време днес, с температури до 33 градуса

Днес ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще има над Северна и Източна България, след обяд и над планинските райони. На отделни места там ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър предимно от север. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще бъдат между 27 и 32 градуса, в Пловдив –..

публикувано на 05.08.24 в 08:27