Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решението на ОбС за Панаира е пълен правен абсурд

| обновено на 20.12.22 в 09:46


„С решението си по болната и чувствителна тема за „Международен панаир – Пловдив“, Общинският съвет допусна пълен правен абсурд. Така както е гласувано от мнозинството, е опорочено и не може да послужи за взимане на валидно решение за вдигане на капитала”, заяви пред Радио Пловдив лидерът на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева.

Като юрист тя бе категорична, че решението е противоречиво и от него не е ясна волята на Общинския съвет, изразена на сесията на 19 декември, по повод на дневния ред на извънредното Общо събрание на акционерите на смесеното дружество „Пълдин туринвест“ АД.

„Така гласувано, решението няма правен смисъл. На сесията е прието предложението на БСП, с което представителят на Общината по всички точки в дневен ред на Общото събрание се упълномощава да гласува „за“, включително за увеличение на капитала чрез акциите на община Варна, прехвърлени от капитала на „Международен панаир“ АД. В решението обаче не се променя т.1, в която се казва, че Общинският съвет не дава съгласие за увеличение на капитала и изменение на устава на дружеството и задължава представителя в Общото събрание да направи изрично изявление, с което да упражни блокиращата квота по закона за общинската собственост. Отделно от това не е променена и т. 3, в която се казва, че ако Общото събрание приеме увеличение на капитала на „Пълдин туринвест“, кметът се задължава да обжалва в съда това решение."

„Получава се тотален парадокс – в първа точка Общинският съвет не дава съгласие за увеличение на капитала, във втора – дава съгласие и в трета – задължава кмета при увеличение на капитала да обжалва “,  обобщи Дани Каназирева.

Според нея, мнозинството в градския парламент допусна правен абсурд и решението му трябва да се върне за прегласуване. 

„Най-добре е областният управител да върне решението на Общинския съвет за ново разглеждане или ако се проведе общото събрание, кметът да обжалва решението на Общото събрание на акционерите и да поиска да бъде спряно вписването в Търговския регистър на увеличението на капитала на „Пълдин туринвест“, защото с това действие се цели мажоритарният собственик да придобие контролния пакет акции в Панаира и да взима самостоятелни решения“ -   предупреди Дани Каназирева, също бивш областен управител на Пловдив. 

Тя  алармира, че от години се наблюдава тотална абдикация на държавата и общината от един от символите на града. „Винаги съм била против тези схеми, благодарение на които Пловдив загуби стотици декари, много от символите си. Затова и групата ни в Общински съвет и този път не подкрепи поредното такова решение“, коментира Каназирева. 

Припомняме, че „Пълдин туринвест“ АД беше създадено през 2006 г. като публично – частно партньорство с цел да участва в „Международен панаир Пловдив“ АД. Община Пловдив притежава 25 % от капитала като акционер в „Пълдин туринвест“, бизнесменът Георги Гергов – 75 %. Община Варна придобива 29 % акции в Панаира след безвъзмездното им прехвърляне от държавата през 2016 г.

Същият брой акции -16 314 400, всяка с номинална стойност един лев – се прехвърлят като безпарична апортна вноска от Панаира в „Пълдин туринвест“, без право според устава Община Пловдив да ги придобие. В резултат на това капиталът на смесеното дружество се увеличава от 177 984 899 лв. на 194 299 299 лв., а участието на Община Пловдив намалява от 25 % на 22,9%. Съответно делът на частния капитал в „Международен панаир Пловдив“ АД се вдига до 79 %.

„Целта на всичко това, за съжаление, е да се придобие контролният пакет акции в „Международен панаир – Пловдив“, като по този начин окончателно държава и община губят възможност за контрол в един от символите на града ни“, заключава Каназирева.


По публикацията работи: Севдалин Палаузов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28