Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу решението на Общинския съвет за Панаира в Пловдив

| обновено на 22.12.22 в 15:57

Протест с искане за свикване на извънредна сесия на пловдивския Общински съвет  по казуса с Пловдивския панаир ще се проведе тази вечер пред сградата на община Пловдив. В понеделник съветниците решиха да приемат апорта на варненските акции в смесеното дружество Пълдин Туринвест, с което Георги Гергов става собственик на 79% от Панаира.

Преди решението Гергов изпрати писмо до общинските съветници, в което предлага  да дари на общината 2 процента от увеличения капитал на Пълдин Туринвест и 6 декара от площта на изложението за изграждане на опера при условие, че те гласуват увеличението на капитала на Пълдин Туринвест с акциите на Варна. 

Протестиращите настояват да бъдат защитени интересите на града. 

Междувременно от партия "Продължаваме промяната" излязоха с обръщение до кмета Здравко Димитров да упражни своето право на блокираща квота и да спре това родоотстъпническо, както те го определят, дело на Общинския съвет.

"В момент в който Европейският съюз налага санкции на Русия заради военната агресия в Украйна, евроатлантиците от ГЕРБ подаряват Пловдивския панаир на Почетния консул на Русия в Пловдив", се посочва в обръщението.

"Кражбата на символа на Пловдив продължава 15 години. Тя започва от времето на Тройната коалиция и се разгръща по времето на управлението на Бойко Борисов и ще приключи при последния кмет на Пловдив от ГЕРБ, "пишат още от "Продължаваме промяната".

Според общинския съветник от "Демократична България" Веселина Александрова дали ще бъде преразгледано отново решението за панаира от Общинския съвет зависи от енергията, която ще акумулира протестът. Тя изрази надеждата си, че ще се стигне до извънредна сесия, на която ще бъде взето адекватно решение. По думите й това е възможно да се случи в периода 4-6 януари 2023 г., тъй като трябва да е преди заседанието на Пълдин Туринвест, което е на 9 януари.

"Този правен казаус, който създадоха ГЕРБ и БСП е напълно безпрецедентен – създадоха решение, което в първата си точка казва не сме съгласни с апорта, във втората казва упълномощаваме представителя ни да гласува за апорта, а в третата точка казва кметът да го оспори в съда.

Според мен не може да бъде изведена еднозначно волята на Общинския съвет, затова е необходимо да се свика извънредна сесия, като се надявам този път ГЕРБ да не подкрепят интересите на Георги Гергов.

Според мен все още има надежда, не бързам със заключениятата, че сме подарили панаира", коментира Александрова.

По повод спорния парцел от над 80 дка в парк "Отдих и култура", за който кметът Здравко Димитров предложи  да се преговаря със собственика, Веселина Александрова подчерта, че ако мястото бъде откупено, то общината ще загуби, тъй като ще трябва да плати повече пари. Затова според нея трябва в ОУП-а да бъде направено изменение, че е теренът е отреден за зелена площ. 

"Категорично замянвата на имоти не е по-добър вариант", добави Александрова.

По публикацията работи: Емил Костов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

На протест ученици и родители защитиха учител, обвинен в блудство

Учители, родители и бивши ученици от основно училище „Петър Берон“ протестираха днес пред входа на училището. С плакати „Любомир Ушеров невинен“ и „Ние сме с теб“ те застанаха зад дисциплинарно уволнения учител по физическо възпитание Любомир Ушеров, който е освободен от директора Стефан Кичуков заради непристойно поведение към ученички.  Според..

обновено на 29.05.24 в 12:23

Прокуратурата проверява шофиране със 150 км/ч в Пловдив

Проверка за пътно хулиганство разпореди районната прокуратура в Пловдив. Тя е заради видеоклип, от който се вижда как лек автомобил се движи с близо 150 килoметра в час по бул. "Копривщица". Проверката е  за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е извършено при..

публикувано на 29.05.24 в 12:20

Арестуваха шофьор, опитал да подкупи полицаи със 100 лева

Пореден опит за подкуп на пътни полицаи е осуетен при рутинна проверка на камион на пътен възел Цалапица. Задържан е шофьорът му, който направил опит да подхвърли на полицаите 100 лева, за да не бъде тестван за употреба на алкохол. Преди това униформените се усъмнили в поведението на 43- годишния столичанин.  Образувано е бързо..

публикувано на 29.05.24 в 12:16

Карловските села ще получат пари, но по-малко от исканите 38 млн. лв.

В най-кратък срок междуведомствената комисия за възстановяване на карловските села, пострадали от наводненията преди две години, ще се събере и ще отпусне възможните средства в рамките на бюджета и в в рамките на това, че в момента на власт е служебен кабинет, чийто основна задача е организирането на честни и прозрачни избори. Така служебният..

публикувано на 29.05.24 в 12:07

101 места обяви новата детска градина в район "Тракия"

101 места обяви най-новата детска градина в пловдивския район "Тракия". В системата тя е въведена като "Червената шапцица" с трети адрес на ул. " Проф. д-р Иван Митев" №1 ".  Общо 1010 са свободните места за предстоящото на 4 юни класиране за прием в детските градини и ясли в Пловдив. То ще е второ основно за първа възрастова група през новата..

публикувано на 29.05.24 в 11:28