Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летище Пловдив ще има полети до Истанбул от февруари

През 2023 г. очакваме подновяване на редовни линии до Милано, Брюксел и Франкфурт

| обновено на 28.12.22 в 09:09

В последния вторник на годината говорим с председателя на съвета на директорите на летище Пловдив - Дойчин Ангелов за изминалата 2022 г. на аеропорта, и за очакванията за 2023 г. 

Ангелов съобщи, че през тази година имат повече полети, в сравнение с годините преди пандемията.  До 20 декември 2022 г. - 215 000 пътници са преминали през летище Пловдив. Той  допълни, че това е рекорд за пътниците, които са преминали през летището за една година.

"Най-силната година преди пандемията бе 2018 г. и тогава сме имали 130 000 пътници, сега почти два пъти повече", изчисли още председателят на съвета на директорите на летището. Той смята, че всичко това посочва големите възможности и потенциал на Южен централен район и прилежащите области, за новото развитие на аеропорта.

"Първоначално бяхме казали датата 21 януари, за полетите до Истанбул, но те ще стартират два пъти седмично от февруари", уточни Дойчин Ангелов. Самолетите ще кацат на азиатското летище "Сабиха Гьокчен", откъдето има стотици възможности за прикачване на полет до различни части на света, включително полети до десетки желани дестинации в Европа и Азия. Очаква се да има линия и до Бурса и връзка с Анталия. Преговорите са на финал, общността в Бурса наброява над 450 000 изселници с двойно гражданство. 

В момента от летище Пловдив има редовни полети до двете лондонски летища Лутън и Станстед, немските в Дортмунд и Меминген, изпълняват се и полети до Дъблин. Там оперират нискотарифните компании.

Чартърната програма вече стартира с полети от Северна Ирландия, Белфаст и от Турция, с полети от Анталия и от Измир. 

"Фондът за развитие на летище Пловдив работи активно и програмата става с негова помощ", каза Ангелов. Той обеща от 5 януари 2023 г. да стартира и нов сайт на аеропорта,  ще се развиват и много по-активно социалните мрежи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Партиите трудно говорят с хората, дори и с твърдите си избиратели

Трудно е вече да разбрем стратегиите на двете крила на ДПС, както и подходът на ЦИК за регистрацията им, което вече е проблем, каза в предаването "Точно днес" политическият анализатор, експерт по изброни системи Даниел Стефанов. Той предположение, че и двете фракции търсят резервни варианти за участие на изборите без партията ДПС. Това ще донесе щети..

публикувано на 09.09.24 в 11:57

Опитът ще помогне на РИК, но проблем има с техническите екипи

Председателите на 16 и 17 РИК за Пловди- град и Пловдив- област Калоян Сухоруков и Янко Радунчев очакват опитът от честите избори да осигури спокойна работа на изборната администрация за вота на 27 октомври. По думите и на двамата проблем отново ще са съставите на СИК. Те изтъкват недостатъчната компетенстност на членовете, въпреки повишеното..

публикувано на 09.09.24 в 10:20

22-годишният Емануел има нужда от помощ, за да проходи

22-годишен младеж от Пловдив има нужда от помощ. Емануел Мишев е претърпял тежка катастрофа през месец май и по чудо е оживял. В резултат на инцидента се е наложило да бъде ампутиран единият му крак. След множество операции момчето най-накрая започва рехабилитация и му предстои протезиране. Майката на 22-годишния Емануел Нина Мишева е..

публикувано на 09.09.24 в 10:05

Днес българите не могат да се съединят около лъжи

Точно днес честваме 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румели. Специален момент от историята ни, който ни дава повод да се замислим – къде сме днес и защо сме толкова разделени като общесво? В студиото на Радио Пловдив писателят и историк Йордан Велчев и известният художник Иван Тотев подчертаха, че големият въпрос..

публикувано на 06.09.24 в 10:51

Не можем да живеем добре, ако не работим за националния интерес

„Нито един от нас не може да живее добре и щастливо, ако не работим за общия национален интерес на България“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Петър Стоянов, президент на България в периода 1997 – 2002 г. Според него българите трябва да имат самочувствие и да се измъкнат от дребнавите ситуации, в които попадаме толкова често..

публикувано на 06.09.24 в 09:10