Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Стамболийски слагат LED осветление по улиците

Община Стамболийски спечели проект за подмяна на уличното осветление, финансиран с 1,2 млн. лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това съобщи кметът Георги Мараджиев, като уточни, че са отделени и 400 000 лв. общински средства.

„До края на мандата 1,6 млн. лв. ще бъдат вложени за LED осветление в Стамболийски и четирите населени места от общината. С реализацията на този проект ще спестим много общински средства за електричество, тъй като освен икономично LED осветлението е по-силно и по-ефективно“, уточни кметът.

Осветителните тела при него са известни още като „умни лампи”, защото се задействат от сензори при наличие на движение на автомобили или пешеходци.

При такова движение пътят се осветява максимално в определен участък, като сензорът отчита и спецификата на терена - градска част, парк, булевард, пешеходна зона или по-отдалечен район. В момента, в който се регистрира движение от най-близкото тяло, интензивността на осветлението се усилва и се изпраща радиосигнал до следващите улични лампи, включени в електрическата верига.

Когато няма движение в участъка, лампите светят по-слабо и тази икономия на ток ще даде възможност за монтиране на повече улични лампи, като ще се обхванат и местата, където в момента няма такива. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Червен код за жега до 43 градуса

Много горещо време и прогноза за достигане на максимални температури до 43 градуса дава Националният институт по метеорология и хидрология за днес, 17 юли. Обявен е червен код за екстремни температури за почти цялата територия на страната. Следобед на места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Продължава борбата с огъня край Отец Паисиево

 Продължава гасенето на големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите на селото, смята Васил Димов, директор на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.  И днес в помощ на пожарникарите и служитеите на горското стопанство ще се включат военнослужещи. При необходимост в гасенето ще..

обновено на 17.07.24 в 08:51

И днес гасят пожара край Стрелча

Потушаването на пожара край Стрелча продължава и днес. Късно вчера, единият фронт на огъня, в посока Стрелча , бе локализиран. Прокарването на просеки от другия фронт на пожара, в посока Копривщица, продължи и през нощните часове.  Към момента все още не е ясно каква площ от горския фонд е опожарена. В гасенето  участват всички противопожарни..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Православната църква почита Света Марина

На 17 юли Православната църква почита света Великомъченица Марина. Според житието й тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през III век. Възпитана от баща си в идолопоклонничество, но Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си. Загинала е мъченически едва на 16 години (около 270 г.). По повод празника в храм „Св. Марина“..

публикувано на 17.07.24 в 08:51

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17