Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново липса на кворум провали сесията на Общинския съвет в Пловдив за Панаира

| обновено на 09.01.23 в 13:13
Отново липсва кворум на сесията на ОбС, на която трябваше да се гледа точката за акциите на Панаира.

В залата се явиха само 19 общински съветници. Липсват съветниците от ГЕРБ и Автентична лява БСП, както и няколко независими съветници.

При повторното преброяване на съветниците в зала се оказаха 22, които също са недостатъчни за провеждането на заседанието. Това са същите, които подписаха искането за сесията - ДБ, ВМРО, част от БЗНС "Александър Стамболийски", Кауза България и двама независими съветници. В залата бяха и съветниците от "Съюз за Пловдив" на Дани Каназирева.

Така окончателно се провали опитът за отмяна на решението на Пловдивския общински съвет от 19-ти декември, с което се дава съгласие за апорт на варненските акции в Панаира в дружеството - собственик "Пълдин туринвест". 

Целта бе да не се дава съгласия за увеличаване на капитала на "Пълдин туринвест" чрез апорта на над 16 млн. акции на Варна. Протестиращите граждани с възгласите и плакатите изразиха недоволство.

В 13 часа днес се свиква акционерно събрание на "Пълдин туринвест", на което трябва да се гласува увеличавана на капитала на дружеството с акциите на община Варна.  Там се очаква да има протест на пловдивчани.

За извънредното заседание на Общинския съвет тази сутрин пристигнаха двама от  зам.-председателите на НС - Кристиан Вигенин от БСП и Никола Минчев от ПП,  лидерът на ДБ Христо Иванов и депутати. Те заявиха, че подкрепят пловдивчани, които не искат Панаира да бъде подарен на Георги Гергов. 

Групата на "Автентична лява БСП" няма да присъства на заседанието, съобщи председателят й Николай Радев за БНР. Мотивите на Радев са:

 "За нас Пълдин туринвест трябва да е по-силна, така и така никога държавата не ни е предоставяла акции на Пловдив. Предостави един път толкова миноритарен пакет акции, че пловдивският общински съвет ги отказа, така че смятам, че Пловдив трябва да бъде все по-силен в участието си в панаира", каза Радев. 

По публикацията работи: Стоян Терзиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Сушата изпразни "Пясъчник", търсят се пари за дигите по Стряма

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева свика спешна среща във връзка с постъпили множество сигнали за състоянието на язовир „Пясъчник“ и необходимостта от аварийно почистване и укрепване на част дигите на р. Стряма на територията на община Марица. „Обемът на водата в яз. „Пясъчник“ е два пъти и половина по-малък в сравнение със същия..

публикувано на 23.07.24 в 16:55

Още трима пловдивски лекари в схема за точене на Здравната каса

Още трима лекари са привлечени като обвиняеми за документна измама  по случая източването на Здравната каса с фиктивните прегледи и физиотерапия.  Обвинението към тримата лични лекари е повдигнато заради това, че помагали на  двамата арестувани по-рано медици да изготвят неверни електронни отчети, както и за това, че карали свидетели да дават..

публикувано на 23.07.24 в 15:49

Съдът попречи на Гергов да стане едноличен собственик на Панаира

Решение на Софийския градски съд попречи на Георги Гергов да стане едноличен собственик на Международния панаир Пловдив. Делото беше заведено от министерството на икономиката срещу решението, с което Варна прехвърли акциите с в панаира на дружеството „Пълдин туринвест“, в което бизнесменът е мажоритарен собственик. Сделката осигуряваше на Гергов..

публикувано на 23.07.24 в 14:55

Бурята събори дървета и клони в Пазарджик

12 сигнала за последствия от силния дъжд в Пазарджик са получени на спешния телефон 112 в ранния следобед, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов. Повечето сигнали са за паднали дървета и клони по улиците в града.   Повредени са и седем паркирани автомобила.  По сигналите работят екипи на пожарната и общината – за..

публикувано на 23.07.24 в 14:38