Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директори обсъждат училищните промени за следващата учебна година

| обновено на 10.01.23 в 08:28

Работна среща с училищните директори организира днес Регионалното управление на образованието във връзка с държавния план-прием в 8 клас за учебната 2023/2024 година и допълнителния прием в 11 клас. 

Заседанието, на което ще бъдат представени правилата за планиране и предложенията за прием в неспециализираните профилирани и професионални гимназии, средни и обединени училища, ще се проведе в ПГ по вътрешна архитектура и дървообработване “Христо Ботев”.  

Според инструкциите на МОН държавният план-прием трябва да е съобразен със заявките на работодателите и информацията на Агенцията по заетостта, а учениците да бъдат ориентирани и насочвани към специалности от профили и професии, които ще им позволят ефективно да се реализират на пазара на труда. 

И тази година МОН продължава политиката за намаляване на профилираните паралелки с прием след 7 клас за сметка на увеличаване на професионалните. Само езиковите гимназии ще предлагат профилирано чуждоезиково обучение, СУ-тата са насочени изцяло към STEM – наука, технологии, инженерство, математика. 

Максималният брой на паралелките за Пловдивска област, определен от МОН, е 236. Изискването е 62,15 на сто да са професионални паралелки, а 56.40%  – със STEM насоченост.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

След гонка по Подбалканския път са задържани 18 мигранти

Бус с мигранти е спрян от полицията край карловското село Васил Левски. В района на бензиностанция на Подбалканския път полицейски патрул подал сигнал за спиране на товарен бус. Шофьорът му първоначално намалил скоростта, след което форсирал с газ, за да избегне проверката. Започнало преследване, при което бусът ударил единия от двата..

публикувано на 10.07.24 в 13:03

Полицаи спряха нощен купон в Столипиново, трима в ареста

3-ма души от пловдивския квартал „Столипиново“ са задържани след конфликт с полицейски служители заради нарушаване на тишината в района през нощта. Минути след полунощ след получен сигнал бил насочен полицейски екип за нарушаване на нащната тишина на ул. „Сокол“. На адреса двамата униформените установили, че със силна музика се озвучава..

публикувано на 10.07.24 в 12:51

Арестуваха двама пловдивски лекари за източване на Здравната каса

Двама пловдивски лекари са арестувани за 72 часа за източване на Здравната каса. Районната прокуратура в Пловдив им повдигна обвинение за документна измама, довела до източването на 12 900 лева от бюджета на Касата.  Т ова е станало чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – месечни отчети за извършена лекарска работа,..

публикувано на 10.07.24 в 12:11

Заради мача "Ботев" - "Марибор" променят движението край Колежа

Заради двубоя между отборите на ПФК „Ботев“ – Пловдив и ПФК „Марибор“ – Словения, който ще се състои на стадион „Христо Ботев“ в четвъртък, се въвежда временна организация на движението. Тя важи за времето от 18.00 ч. до 24.00 ч. на 11 юли, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”. Изцяло или поетапно ще се спира..

публикувано на 10.07.24 в 11:21

В Пазарджик могат да видят графика за сметоизвозване онлайн

Жителите на Пазарджик ще имат достъп до графика, по който ще се извършва сметоизвозването в региона. Информацията може да се види на официалната интернет страница на общината.  По този начин ще се организира гражданският контрол върху качеството на извършената услуга.  Секция“ Чистота“ в сайта на общината дава възможност за обратна връзка, което ще..

обновено на 10.07.24 в 10:17