Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правният абсурд за панаира може да е в полза на Пловдив

След вчерашното извънредно общо събрание на акционерите и приеманато на варненските акции делът на частния капитал в Международен панаир - Пловдив е 79%. Това ефактическата ситуация. Но самото решение на Общинския съвет за гласуването на представиеля на Общината в "Пълдин туринвест" е юридически неиздържано, защото в първа точка той е задължен да упражни правото на общината на блокираща квота срещу вдигането на капитала, а във втора да гласува "за" приемането на акциите на Варна.

"За мен категорично изявлението на представителя а общината, че упражнява блокираща квота ще има своите юридически последствия и категорично смятам, че са налице достатъчно много основания кметът да обжалва това решение и съдът да откаже вписване на увеличението на капитала", каза Дани Каназирева. Тя уточни, че законът дава право на тази блокираща квота и, само ако има липса на изришно съгласие от страна на общината, че не я упражнява, това води до нейното отпадане". 

Според Каназирева противоречието в решението на ОбС и в полза на община Пловдив. Тя ще доведе до спиране на решението и връщане на сагата отначало.

Много популизъм и невярни неща са чути в последните дни, каза още Каназирева, по думите на която това кореспондира с предстоящите местни избори.

За спасяване на Панаира не може да се говори, защото той е изгубен още през 2006 -та година със създаването на дружеството "Пълдин туринвест" между Георги Гергов и община Пловдив. Тогава Пловдив губи едни от най- ценните си имоти.

Решението, за да се предотврати евентуално застрояване на терена на Международен панаир - Пловдив е в Общия устройствен план на града, където изришно да се запише, че там не може да има нущо друго, освен панаирно градче.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С мащабни проекти район "Тракия" отбелязва своя празник

Точно днесе и празник на най-младият район на Пловдив, а именно „Тракия“, който става на 51 години. Първите блокове там са построени през 1973-та година за да се отговори на разрастващият се град и преодоляване на жилищната криза. Днес увеличаващите се жилища в района създават и проблем с паркирането, но поставят и въпросите, свързани с..

обновено на 06.08.24 в 11:23

Време е партиите да разберат, че НС не е кварталният пясъчник

Не е изненада, че отново отиваме на предсрочни избори, защото партиите още от предишните си постлаха толкова късо одеялце, на което не могат да се съберат всичките им амбиции, каза в предаването "Точно днес" политологът Любомир Стефанов. Политическите ни партии не разбират връзката между гражданите и управлението, дупката между обещанията и..

публикувано на 06.08.24 в 10:34

36 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

36 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване..

обновено на 05.08.24 в 16:40

ПУ е домакин на международен семинар на българисти

Студенти и докторанти от 10 държави се включиха в Международния семинар на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който продължава до 10 август. Най-далечният участник е от страната на изгряващото слънце – Япония. Събира ги една обща страст - изучаването на българския език, историята и културата на страната ни. Темата на семинара е..

публикувано на 05.08.24 в 11:30

Носенето на маски при мръсен въздух е въпрос на манталитет

На фона на бушуващите през лятото пожари и замърсяването на въздуха в края на миналата седмица заради горящото депо за отпадъци в Цалапица говорим за здравната цена на мръсния въздух и знаем ли как адекватно да се предпазим в такива ситуации. Разговорът е с доц. Владимир Ходжев, началник на клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ „ Св. Георги“...

публикувано на 05.08.24 в 11:23