Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Май следващите избори ще оправят нещата от предишните

Татяна Буруджиева
Снимка: Capital.bg

Все по- често си задаваме въпроса за какво беше тази разтегната от президента процедура от октомври до тук. Тя изглеждаше много коректна е необходима проради противопоставянето, но като че ли стигна до тезата след изборите - важното е да има Нородно събрание, не е толкова важно да има кабинет, коментира политологът Татяна Бурдуджиева.

По думите и и тези, които са искали да се състави правителство, и другите, които не са го искали са блокирали и са постигнали нулев резултат. Президентът Радев е направил добър ход с въпроса към ПП дали са склонни на отсъпки, за да се състави правителство, но това е трябвало да се направи още в началото.

"Това усилие не се видя и някак си остана в общественото съзнание усещането, че се работи за правителство, но фактическа работа по изчистване на проблемите в тези месеци няма" 

Буруджиева прогнозира шансовете на евентуалните получатели на третия мандат за кабинет. 

ДБ и ПП са като скачени съдове и след като ПП изключва възможността за участие на ГЕРБ в кабинет, то той е обречен.

Даването на мандат към БСП ще продължи по - дълго, защото лидерът на партията е заявила категорично желание да състави пратилество, там ще се положат много усилия, може и да сетигне до предложение в персонален вариант. Това означава да се конфигурира коалиция, която вече има етикет - хартиена. Това не устройва другите две партии, които се провиждат като възможни - ГЕРБ и ДПС.

Колкото до "Български възход", тази партия не излъчи популярни лица партията е неразпознаваема, винаги е "с някой  друг" и едва ли някой от другите партии ще се нагърби да налива авторитет в един толкова аморфен субект.

За ДПС е все едно дали ще има правителство или ще отиде на избори.

Проблемът на това НС е, че всички искаха кабинет, в същото време електоралното значение на нито една партия не и даде преимущество да го направи. В този смисъл тезата, веднага след вота на 2 октомври, че само следващи избори могат да оправят нещата, се е оказала основателна от днешна гледна точка.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51