Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

62% от класовете през новата учебна година ще са професионални

8 паралелки повече в сравнение с минала година са заложени в държавния план-прием в 8 клас за учебната 2023/2024 г.

Увеличава се броят на паралелките с професионална насоченост в Пловдив и областта, за сметка на тези с профилирана подготовка, стана ясно от работната среща между училищните директори и Регионалното управление на образованието в Пловдив. Тенденцията се запазва през последните няколко години. 8 паралелки повече ще има в план-приема за догодина, седмокласниците са с 361 повече от предходната година – 6310. 

От бизнес организациите вече са изпратили своите становища до училищните власти. Има сериозен недостиг на кадри в сферата на услугите.  Това са професиите „рецепционист“, „камериерка“, „сервитьор“, липсват също така готвачи и работещи в шивашки услуги, съобщиха от Регионалната занаятчийска камара. 

Предвижда се нова специалност по заявка за прием на Френско - българска търговска и индустриална камара. Те са заявили нужда от работещи по специалността „ремонт на летателни апарати“, професия „авиационен техник“. Другото предложение на бизнеса е за специалност „Сигнално-охранителна техника“.

Срокът за предложенията е до 16 януари.

Планирани са 236 паралелки за прием в 8 клас за новата 2023/2024 уч. година, като от тях 62,15 на сто ще са професионални паралелки.  

Предвижда се  56.40%  от паралелките да бъдат със STEM насоченост, което е валидно както за професионалните, така и за профилираните направления. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Алея към Сахат тепе вече носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на протучтия български пианист и композитор Милчо Левиев. Тя се намира до площадката с шадравана на ул. „Божидар Здравков“. С тази акция и концерт тази вечер се закрива първият национален музикален конкурс „Милчо Левиев“, който се провежда в Пловдив. На откриването на алеята присъстваха общественици и..

публикувано на 11.07.24 в 12:41

ДПС без Делян Пеевски искат местни организации

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян, Младежката им организация и ръководството на Движението в община "Марица". Тази сутрин ПГ на ДПС изключи 17-те депутати, участвали в срещата с Ахмед Доган в резиденцията му в "Росенец", а двама други я напуснаха доброволно. Така партията..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

16-годишен драска графити в подножието на Сахат тепе

Непълнолетно момче е заподозряно за вандалска проява в подножието на Сахат тепе, съобщиха от полицията.  Авторът на графити по фасадата на сграда на ул. "Ангел Букорещлиев" е разкрит подаден два дни по-рано сигнал във Второ районно управление. Установено е, че щетите са нанесени от 16-годишен тийнейджър пред погледите на петима негови връстници...

публикувано на 11.07.24 в 11:48

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се провежда протест, с който събралите се граждани искат оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Задържаха мъж за измама с ваучери за културни събития

В Пловдив е задържан 29-годишен мъж, който извършил измама с ваучери за културно събитие на стойност общо над 4000 лева. Търговско дружество за продажба на билети за културни събития по електронен път подало жалба в Икономическа полиция, че била засечена смущаваща онлайн заявка за 82 ваучера за музикален концерт. Полицейските експерти..

публикувано на 11.07.24 в 11:11